Slovenija
62 ogledov

Kranj, mesto kranjske klobase

Kranjska klobasa Wikipedia
Kranj. Gros podžupanov predlog za naziv mesta označil za primitivnega.

Predlog. Če bodo svetniki na seji prihodnjo sredo sprejeli predlog podžupana Bojana Homana, se bo Kranj v prihodnje ponašal z nazivom mesto kranjske klobase. Nekdanji župan Vitomir Gros je pobudo označil za primitivno.

Tesno povezana

“Mesto Kranj in kranjska klobasa bi pod imenom Kranj, mesto kranjske klobase, postala tesno povezana, nastala pa bi enkratna priložnost za promocijo tako mesta kot kranjske klobase,” v predlogu pojasnjuje Homan in spomni, da kranjska klobasa spet pridobiva sloves, poleg tega pa imata dva mesarja v občini certifikat za izdelavo.

Le poimenovanje premalo

Direktorica zavoda za turizem Natalija Polenec se strinja, da je kranjska klobasa priznana lokalna kulinarična znamenitost in da dela najboljšo prav kranjski mesar, vendar meni, da samo poimenovanje ni dovolj: “Kot blagovno znamko jo velja promovirati. O tem, da bi po njej poimenovali kar mesto, pa bi bila potrebna temeljit premislek in strateški načrt.”

Bivša župana nenavdušena

Gros je kritičen. “Če v Kranju ne bi imeli ničesar drugega, bi bilo še v redu. Ker imamo toliko drugih stvari, je pa primitivno. Zakaj pa ne bi bil Kranj kraljevo mesto? Kranjski knez Vojnomir je imel rang kralja,” pouči. Spomni tudi, da se Kranj med drugim že ponaša z nazivom Prešernovo mesto. “A ga bomo (pesnika, op. a.) zdaj deklasirali s klobasami?” se sprašuje.

“Zdi se mi fino, da se kranjska klobasa promovira. Da bi bil Kranj mesto kranjske klobase, bi pa težko rekel. Prej bi ga veljalo izpostaviti kot kulturno središče,” pa meni Damijan Perne.

Prvič o njej pred sto leti

19. stoletje. Kranjska klobasa se je razvila v času avstro-ogrske monarhije, v začetku 19. stoletja, in izvira iz Gorenjske. Ena od najstarejših pisnih omemb kranjske klobase je bila v kuharski knjigi Süddeutsche Küche Katharine Prato iz leta 1896.

Komentarjev 3
  • Domen Bremec 07:31 18.september 2011.

    V ČASU VSESPLOŠNE RECESIJE , MESTNI SVETNIK , DENAR DAVKOPLAČEVALCEV ZAPRAVLJAJO ZA TAKE TRAPARIJE ?

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 07:30 18.september 2011.

    To je maščevanje Grimsa iz krompirjeve dežele,podtaknil jim je žlahtnika za podžupana in mislim,da bi bil dr.Joseph G.zelo razočaran nad svojim učencem?

  • pilotko 04:50 18.september 2011.

    Podžupanov doseg je očitno samo do kranjske klobase, kar me glede na njegova dosedanja "napredovanja" po ključu politike niti ne čudi.