Slovenija
6486 ogledov

Kranj: Ni želel nositi maske, zato so prišli policisti

Policija Anže Petkovšek
Kranjski policisti so včeraj obravnavali prijavo varnostnika, da moški ne upošteva ukrepa nošenja maske v zaprtem javnem prostoru in se iz objekta kljub njegovim opozorilom zaradi te okoliščine ne želi odstraniti.

Proti kršitelju poteka prekrškovni postopek zaradi neupoštevanja ukrepov varnostnika.

"Organizacije in podjetja imajo lahko sprejeta svoja pravila vstopa, na ljudeh pa je, da ta pravila upoštevajo. Njihov red je lahko celo bolj strikten kot splošni javni red in mir," sporočajo policisti in dodajajo: "Če za varnost in red na varovanem območju skrbijo varnostniki, imajo oni pravico in dolžnost izvajati ukrepe po predpisih o zasebnem varovanju in vzdrževati red na varovanem območju."

Če bi občan opozorilo varnostnika upošteval – bodisi bi si nadel masko ali pa bi objekt zapustil – dogodek niti ne bi bil prijavljen, trdijo na policiji in ljudi pozivajo k varovanju zdravja in preventivnim ukrepom za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Policijo smo vprašali, kakšna navodila imajo po sodbi Višjega sodišča v Kopru, ki je odločilo, da nošnja mask ni obvezna. Pojasnili so nam, da so z odločitvijo seznanjeni, a da še niso sprejeli nobenih novih navodil ali usmeritev.

"Treba je izpostaviti, da je trenutno izoblikovana sodna praksa glede tega pravnega vprašanja neenotna," pravijo in dodajajo, da je Višje sodišče v Ljubljani presodilo diametralno nasprotno (sodba opr. št. PRp 263/20), češ da je pojem 'omejitev gibanja prebivalstva' iz 2. točke prvega odstavka 39. člena zakona o nalezljivih boleznih (ZNB) nepravno pravilo, katerega vsebino je napolnila dopolnilna norma iz prvega odstavka 2. člena Odloka, zaradi česar določbe ZNB in Odloka izpolnjujejo kriterije iz 2. člena zakona o prekrških.

Komentarjev 24
  • Wendi_Perez 15:13 11.maj 2021.

    Odkar sem začel delati na spletu od doma, zaslužim 95 USD na uro. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje in dostop d0 interneta. Začel sem tukaj .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • brencl 12:44 06.maj 2021.

    Ustavno in koprsko sodišče ščitijo izključno pravico posameznikov, da ogrožajo zdravje drugih sodržavljanov in sokrajanov. Kdo pa ščiti njihove pravice? Take pač imamo na ustavnem sodišču, kjer se raznorazni strankarski osebki menjujejo, kot gate na r*ti!

  • krucefiks 10:53 06.maj 2021.

    v glavnem ,kazen ne plačat,te nimajo na podlagi ničesar izterjat ,problem rešen,vse je stvar strašenja .prej ko slej bodo tudi policisti začeli ignorirat,ker je itak brez veze