Slovenija
4 ogledov

Kranj z novo strategijo

Časovnica, po kateri naj bi se Kranj do leta 2023 razvil v lepo, urejeno in uspe Žurnal24 main
Krepko prek 500 milijonov evrov je ocenjena vrednost dopolnjene strategije razvoja Mestne občine Kranj do leta 2023. Na izredni seji so jo potrdili kranjski mestni svetniki.

Kranj takega dokumenta še ni imel, je težo strategije razvoja občine do leta 2023 večkrat poudaril podžupan Stane Štraus. V ožjem kabinetu župana Damijana Perneta pogosto dodajajo, da gre za mater vse dokumentov. Ob tem ni čudno, da je strategija razvoja Mestne občine Kranj od prve predstavitve lani doživela skoraj 200 pripomb in predlogov, zato jo je mestna uprava pred drugo obravnavo na svetu dopolnila; upoštevala je tudi posledice finančne krize.

 

Razvoj v številkah

195 pripomb, mnenj in predlogov je na javnih obravnavah zapisala kranjska mestna uprava.

10 tisoč izvodov publikacije strategije razvoja je na gospodinjstva, podjetja in različne državne ustanove naslovila Mestna občina Kranj.

55 tisoč ljudi naj bi leta 2023 živelo v urejeni Mestni občini Kranj.

96 projektov, od tega 56 novih, vključuje strategije.

62 odstotkov sredstev naj bi za uresničitev ciljev strategije zbrala Mestna občina Kranj.

Vpliv recesije
"Zaradi recesije smo morali narediti novo finančno konstrukcijo," je eno izmed bistvenih sprememb dopolnjene strategije poudaril vodja projekta Stane Štraus. Več pred današnjo novinarsko konferenco ni želel komentirati, po gradivu za izredno sejo sodeč pa je mestna uprava na novo ovrednotila svoj finančni potencial in nekoliko preuredila časovnico.
Medtem ko je prvotno ocenjevala, da bi lahko na leto zagotovila 20 milijonov evrov, je zdaj ta pričakovanja znižala na 17 milijonov evrov. Zamaknila se bo tudi izvedba nekaterih projektov.

Od kod denar
Večino denarja za izvedbo strategije bo občina zbrala iz lastnega proračuna. Zmanjšan finančni potencial bodo poskušali nadomestiti z zasebnimi partnerji, tretjino sredstev pa pričakujejo od Evropske unije, države in prihodnje pokrajine.

Projekti
V strategiji je sicer opredeljenih skoraj sto projektov. Med najpomembnejšimi velja izpostaviti obnovo komunalne infrastrukture, posodobitev cestnih vpadnic, dokončanje športnega parka, univerzitetno središče, odprtje zdravstveno-poslovnega centra in zagotovitev industrijskih con. Začele naj bi se tudi obnova stanovanjskih sosesk, gradnja potniškega centra in nadgradnja centralne čistilne naprave.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.