Slovenija
19 ogledov

Kranjčani plačevali preveč

plin Shutterstock
Računsko sodišče je pri energetskih dejavnostih v Kranju ugotovilo nepravilnosti, zaradi katerih so odjemalci zemeljskega plina in toplote plačevali previsoko ceno.

Računsko sodišče je Mestni občini Kranj izreklo negativno mnenje za poslovanje pri ureditvi dejavnosti distribucije zemeljskega plina in toplote na območju občine. Ugotovilo je tudi nekaj nepravilnosti pri poslovanju družbe Domplan, ki na območju Kranja distribuira zemeljski plin.

Brez javnega razpisa
Glede poslovanja občine je računsko sodišče izreklo negativno mnenje, ker je bilo v pomembnem neskladju s predpisi in usmeritvami. Računsko sodišče v danes objavljenem poročilu med drugim ugotavlja, da občina še vedno ni uredila dejavnosti sistemskega operaterja zemeljskega plina kot izbirne lokalne gospodarske javne službe in da je podelila koncesijo v nasprotju s predpisi brez izvedbe javnega razpisa.

Neupravičeni stroški
Ker je občina neustrezno uredila dejavnost distribucije zemeljskega plina in toplote na svojem območju, so nastali neupravičeni in previsoki stroški izvajanja dejavnosti sistemskega operaterja zemeljskega plina, kar je vplivalo na previsoko ceno te dejavnosti za uporabnike storitev. Porabniki zemeljskega plina, ki porabijo 2.000 standardnih kubičnih metrov plina na leto, so leta 2008 preveč plačali 16,14 evra, leta 2009 pa 12,77 evra, med drugim navaja sodišče.

5,2 odstotka previsoka cena
Glede poslovanja družbe Domplan pa je sodišče med drugim ugotovilo, da je Javni agenciji RS za energijo posredovala napačne podatke o izvajanju dejavnosti distribucije zemeljskega plina na območju kranjske občine leta 2006, zato je bila osnovna cena za distribucijo določena previsoko, in sicer za 5,2 odstotka, družba pa je do sprejetja nove osnovne cene za distribucijo decembra 2010 neupravičeno ustvarila v revidiranem obdobju za 69.697 evrov preveč prihodka iz osnovne cene za distribucijo.

Komentarjev 1
  • erikkk 13:49 24.oktober 2012.

    Računsko sodišče v danes objavljenem poročilu med drugim ugotavlja, da občina še vedno ni uredila dejavnosti sistemskega operaterja zemeljskega plina kot izbirne lokalne gospodarske....Molzimo od glupega naroda čemveč dokler se da, in dokler se ne bo noben pobunu ...prikaži več .... tako je to ...denar nazaj ljudem ! ...