Slovenija
26 ogledov

Kranjec, ki je prvi preštel Kitajce

Veliki kitajski Zid, Kitajska Žurnal24 main
哈 勒 施 泰 因 (hā lè shī tài yīn) iz Mengša je leta 1739 kot misijonar prispel v Peking, kjer je bilo takrat kakih trideset evropskih misijonarjev in nekaj ruskih trgovcev.

Ferdinand Avguštin Haller pl. Hallerstein je bolj kot misijonar pustil velik pečat s svojim znanstvenim delom. Spada med najpomembnejše kranjske znanstvenike 18. stoletja in je nedvomno dosegel najvišji položaj med vsemi, saj je bil skoraj 30 let predsednik astronomskega urada v Pekingu in mandarin tretje stopnje (mandarin je bil visoki uradnik na cesarskem dvoru).

Službeno je prepotoval številne kitajske kraške pokrajine, o katerih je poročal v pismih bratu in tajniku kraljeve družbe v Londonu. Evropi je predstavil kitajsko pokrajino, njen rastlinski in živalski svet ter navade prebivalcev. Njegova poročila so v Londonu visoko cenili in objavljali.

Prvi "preštel" Kitajce

Izdelal je zemljevide delov kitajskega cesarstva, ki jih je z opisi kitajskih dežel brez administrativnih zadržkov pošiljal znanstvenikom v Evropo, vključeni pa so tudi v poznejša kitajska dela. Ukvarjal se je s kitajskim koledarjem in predlagal nekaj izboljšav ter zapustil še več naravoslovnih in etnografskih spisov o takratni Kitajski – o potresih, verah, nošah in družbenih razmerah. Objavil je dotlej najnatančnejšo oceno števila in rodnosti Kitajcev.

Večkratno spremljanje portugalskih odposlancev in delo na terenu ga je tako izčrpalo, da se je leta 1761 moral odpovedati kartografskemu delu, dobrih deset let kasneje pa je zaprosil tudi za odpust iz dvorne službe. Leta 1774 ga je zadela prva kap, druge 29. oktobra leta 1774 pa ni več preživel. Pokopan je na jezuitskem pokopališču v Pekingu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.