Slovenija
23 ogledov

Kranjec ne izključuje nove dokapit. NLB

Količnik temeljnega kapitala (Tier I) na konsolidirani osnovi je ob koncu prvega Žurnal24 main
Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države je podprla udeležbo države v dokapitalizaciji, saj ta ne bi smela zmanjšati svojega deleža. Banka Slovenije dokapitalizacijo banke podpira.

Kot je dejal guverner Marko Kranjec, NKBM potrebuje večjo kapitalsko ustreznost, še posebno "ker bo vstopila v tako imenovani obremenitveni stres", pomembna pa je tudi z vidika dostopa do finančnih virov po ustrezni ceni.

Dokončna ocena kapitalske ustreznosti NKBM bo lahko opravljena junija, ko bodo narejeni obremenitveni testi. Kranjec sicer ocenjuje, da sta trenutno Nova Ljubljanska banka (NLB) in NKBM ustrezno dokapitalizirani, v primeru nadaljnjega čiščenja portfelja pa za NLB ne izključuje ponovne dokapitalizacije, do katere bi lahko prišlo že letos.

Agencija za sodelovanje države
"Delnica NKBM se je v preteklosti gibala v razponu od 40 evrov do trenutne cene okoli 10 evrov. Trenutno banka posluje relativno uspešno, saj je lani poslovala z dobičkom v višini okoli 11 milijonov evrov, povečanje dobička pa načrtuje tudi za letošnje leto. Postopek dokapitalizacije, kot je načrtovana, je treba skrbno pripraviti, da se doseže optimalni finančni učinek za vse delničarje in banko," so v današnjem dodatnem odzivu na namero uprave in nadzornega sveta banke zapisali na agenciji.

"Le skozi odprt mednarodni prodajni razpis pod vodstvom usposobljene investicijske banke lahko dosežemo maksimalno konkurenco kupcev in primeren finančni učinek za državo. Tak razpis je po našem mnenju mogoče organizirati čez nekaj časa, ko se bodo izboljšale splošne gospodarske razmere, poslovanje banke same in stanje na kapitalskih trgih," še dodajajo na agenciji, ob tem pa spominjajo, da je odločitev o nakupu in prodaji kapitalskih naložb države v pristojnosti vlade in državnega zbora.

Ob tem so znova zatrdili, da je zgodovinsko nizka tržna cena delnic posledica zaostrenih trenutnih gospodarskih razmer, slabo likvidnega domačega kapitalskega trga in tudi zgrešenih odločitev vodstva banke v preteklosti.

"Smiselno, da država sodeluje pri dokapitalizaciji"
Glede na razpon cene, ki je v dokapitalizaciji predlagan, na agenciji menijo, da gre za dobro naložbo in da je smiselno, da država pri dokapitalizaciji sodeluje.

"Agencija podpira dokapitalizacijo banke in meni, da bo sodelovanje države pri dokapitalizaciji poslalo pozitivni signal kapitalskim trgom glede stabilnosti in finančne trdnosti NKBM," so zapisali.

Naložba zanimiva tudi zaradi likvidnosti
Po mnenju agencije je dokapitalizacijska cena NKBM v višini 50 odstotkov knjižne cene zanimiva z vidika primerljivih kapitalskih naložb doma in v tujini ter tudi glede likvidnosti naložbe, saj NKBM kotira tako na Ljubljanski borzi vrednostnih papirjev kot predvidoma tudi na Varšavski borzi.

Agencija zato zastopa stališče, da bistveno zmanjšanje deleža države po tako nizki ceni ekonomsko ni upravičeno.

V primeru odločitve za zmanjšanje deleža države je treba na organiziran način prodati celoten državni delež najboljšemu ponudniku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.