Slovenija
22 ogledov

Kranjska Gora še zelena

Slovenijo pobelil sneg.
1/5
Bralka
Pet centimetrov snega − toliko naj bi ga zapadlo do sobote zjutraj po nižinah − je za zdaj edina pošiljka snega do božiča. Temperature bodo nižje. Bliža se prava zima.

V noči na soboto se bo ohladilo, meja sneženja se bo spustila do nižin, ponekod bo lahko zagrmelo."Največje poslabšanje bo v noči s petka na soboto. Takrat se bo meja sneženja spustila do nižin. Za zdaj kaže, da bo po nižinah zapadlo nekaj centimetrov snega, okrog pet do deset centimetrov," nam je povedal dežurni prognostik na Agenciji RS za okolje Uroš Strajnar.

Kljub obilnim padavinam ni nujno, da bo snežilo po vsej Sloveniji. "Ni nujno, da bo zasnežena cela Slovenija. Največ snega bo v hribih, na šeststo, sedemsto metrih. Tam ga lahko zapade tudi do deset, 15 centimetrov."

V soboto zjutraj konec padavin

V soboto zjutraj bodo padavine ponehale, čez dan bodo možne le še manjše krajevne padavine. Proti večeru pa se bo delno zjasnilo. "V soboto popoldne se bodo temperature začele spuščati. Namerili bomo tam okrog treh stopinj. Tako toplo, kot je zdaj, ne bo več," pravi Strajnar.

Prihaja zima in smučarija

Po besedah dežurnega meteorologa se nam tako na začetku prihodnjega tedna obeta prava zima z mrzlimi jutri in nizkimi temperaturami čez dan. Tako naj bi sneg, ki bo zapadel, ostal dlje časa. Za smučarje in žičničarje težko pričakovana smučarska sezona se bo na Krvavcu začela v petek. Pripravljeni sta progi 1 in 6, ki sta vezani na štirisedežnico Tiha dolina, ob obilnejših padavinah pa bodo verjetno v nedeljo zagnali še šestsedežnico.

Če bo držala vremenska napoved, ki obeta sneg, bo predvidoma v nedeljo možna tudi smuka na Kaninu. Trenutno je na Kaninu 40 centimetrov snega, za smučanje na skalnatem terenu mora zapasti skupno najmanj 70 centimetrov snega. Na Pohorju zaenkrat še ni dovolj snega za zagon naprav, prav tako izdelovanja tehničnega snega ne dopuščajo razmeroma visoke temperature. Če zapade dovolj snega, bi lahko konec vikenda pognali naprave na Kopah, Arehu, v Ribnici na Pohorju in na vrhu Mariborskega Pohorja.

Kranjska Gora čaka sneg

Turistični delavci v Kranjski Gori se nadejajo dovolj snega in nizkih temperatur za ureditev smučišč do praznikov. Zasedenost hotelov za božič in novo leto bo glede na sedanje rezervacije dobra, največ tujih gostov pa naj bi bilo kljub ukinitvi letalske povezave iz Velike Britanije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.