Slovenija
63 ogledov

Kranjska klobasa bo čez 15 let slovenska

kranjska klobasa Saša Despot
Hrvaška je očitno pristala, da bo v 15 letih Slovencem prenehala krasti kranjsko klobaso.

Kar je pred nekaj dnevi napovedal kmetijski minister Dejan Židan, se kot kaže uresničuje. Evropska komisija je namreč v sporu med Slovenijo in Hrvaško za pravico do uporabe imena kranjska klobasa odločila, da bo klobasa izključno slovenska. A pri tem je Komisija napravila kompromis, saj bodo na Hrvaškem lahko vse do leta 2030 še vedno uporabljali ime "kranjska klobasa". Po tej prehodni 15-letni dobi, ki je najdaljša možna, pa bo lahko s tem nazivom opremljena le dobrota, ki jo bodo izdelovali v slovenskih mesnicah.

Hrvaški minister za kmetijstvo Tihomir Jakovina je odločitev Komisije označil kot kompromisni sporazum med državama, poroča Dalje.com.

Spor sega že v leto 2010, ko je Slovenija podala vlogo za zaščito kranjske klobase, a so Hrvatje protestirali, kar ni čudno, saj je vrednost proizvodnje "kranjčanke" južno od Sotle po izračunih Hrvaške gospodarske zbornice vredna kar 10 milijonov evrov letno. 

Slovenija je podoben spor že končala tudi z Avstrijo. Državi sta se pred dvema letoma dogovorili, da bodo Avstrijci svoje "kranjske" klobase, ki se sicer po recepturi razlikujejo od slovenskih, poimenovali z drugimi imeni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.