Slovenija
27 ogledov

Kranjski obtoženci prej na vrsti

Zalarjevi sodniki iz Ljubljane so v prvem polletju letos prejeli za skoraj pet o Žurnal24 main
Zaostanki. Država v zadnjih osmih letih plačala za dobrih šest milijonov evrov odškodnin.

Pravosodje. Dobre štiri mesece pred iztekom štiriletnega projekta Lukenda za odpravo sodnih zaostankov na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije ugotavljajo, da so višja in okrožna sodišča zaostanke skoraj povsem odpravila.

Pravosodni organi so si zadali cilj, da bi do konca projekta preiskave kazenska, pravdna in gospodarska sojenja končali pol leta po začetku postopka.

Kranj prej kot Ljubljana
Tako na ljubljanskem kot na kranjskem sodišču pa se denimo čas reševanja za zdaj še podaljšuje zaradi vse večjega števila zadev, ki jih sodniki dobivajo v reševanje. “Povprečen čas trajanja postopka v zadnjih treh letih je bil pri kazenskih zadevah 11 mesecev in se je lani podaljšal na skoraj 13 mesecev,” pojasnjuje Mihael Kersnik, predsednik kranjskega sodišča, kjer kazenski sodniki sicer skoraj ne opažajo več sodnih zaostankov. Obtoženci kaznivih dejanj iz Ljubljane pa na zatožno klop sedejo predvidoma do pol leta pozneje. “Povprečen čas za reševanje kazenske zadeve je 17,3 meseca,” pojasnjuje Tanja Glogovčan z ljubljanskega okrožnega sodišča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.