Slovenija
17 ogledov

Kranjski rovi bodo zaživeli

Eden od vhodov v podzemne rove z Jelenovega klanca. Žurnal24 main
Obnova podzemnih rovov pod mestom Kranj, vredna 262 tisoč evrov, lepo napreduje. Po besedah Marka Hočevarja so gradbena dela v končni fazi.
"Gradbena dela so v končni fazi," je povedal vodja oddelka za razvoj in investicije na Mestni občini Kranj Marko Hočevar. Zanje bo šlo 217 tisoč evrov, za razsvetlitev pa še dodatnih 45 tisoč.

Odprtje pred poletjem
 
 

Rovi bodo odprti predvsem po predhodni najavi. V primeru velikega zanimanja bomo imeli nekaj rednih terminov.

Natalija Polenec, direktorica zavoda za turizem

 
"Rovi so tlakovani s kamnom po sredini v širini enega metra in v dolžini 1,3 kilometra. Ob strani bodo nasutje peska in talne luči, potrebna je še instalacija elektrike in razsvetljave," je dodala direktorica zavoda za turizem Natalija Polenec. Točnega termina odprtja še ni, predvideva pa, da bo pred poletjem.

Vhod iz kanjona
Občina načrtuje glavni vhod iz kanjona Kokre. Nekoliko zakrit stoji skoraj pod mostom. "Pred vhodom je v načrtu ureditev platoja in povezava s stopniščem, ki vodi v kanjon Kokre," je napovedala Polenčeva. Vhod iz kanjona Kokre je neposredno povezan z vhodom sredi Jelenovega klanca, urejen pa bo tudi prečni predor proti Pungertu in vhodu ob Prešernovem gledališču.

V rovih vsebina
Ob rovih bo občina uredila tudi številne sobane, v katere bo poskušala vnesti čim več vsebine. "Ta hip se pripravljata dve razstavi, o zgodovini in nastanku rovov ter o kranjskem podzemlju. Hranimo tudi kopije originalnih načrtov. Idej za v prihodnje je še veliko, vsebine pa bomo dopolnjevali postopno," je povedala Polenčeva.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.