Slovenija
28 ogledov

Kraševec zapustil minuse

Po odstopu Mirka Krašovca je začasni ravnatelj gospodarske uprave mariborske nad Žurnal24 main
Nadškofija Maribor. Njeno gospodarsko vejo sanirajo italijanske banke. T-2 še vedno brez kupca.

Mirko Krašovec ni več prvi mož Gospodarske uprave Nadškofije Maribor. Kot so sporočili iz mariborske nadškofije, je njihov dolgoletni vodja gospodarskih poslov dal odpoved.

Dve podjetji v rdečem
Spomnimo, da je že nekaj časa v hudih likvidnostih težavah Zvon ena holding; ta je v večinski lasti cerkvenega podjetja Gospodarstvo rast, ki ga je do nedavnega vodil prav Krašovec.

Krašovec bi od Zidarja iztožil obljubo
Sojenje.
Danes se bo nadaljevala obravnava v tožbi Nadškofije Maribor zoper SCT. Nadškofija od največjega gradbinca v državi zahteva nekaj manj kot pol milijona evrov. Spor se nanaša na gradnjo telovadnice pri Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška, ko naj bi Ivan Zidar nadškofiji obljubil finančno donacijo v višini sto milijonov takratnih tolarjev. “O tem ne vem prav veliko. Obrnite se na SCT,” je dejal Vojinovič.

Zgovornejši je bil Stanko Štrajn, izvršni direktor za pravne zadeve pri podjetju SCT. Povedal je, da je danes na sodišče vabljen tudi Zidar. “Nadškofija Maribor in Krašovec dobesedno izsiljujeta darilo, ki ga ni Zidar nikoli obljubil. Ni obljubil denarja, temveč to, da bomo donacijo tako kot vedno izvedli v obliki zelo nizkih cen dela. Nadškofija je telovadnico tako ali tako dobila na pol zastonj,” je dodal Štrajn, ki je ogorčen nad nemoralnim izsiljevanjem Cerkve.

Ta holding, ki nikakor ne more prodati podjetja T-2, si je lani tako pridelal nekaj več kot 56 milijonov evrov izgube. Po naših informacijah je od nakupa T-2 odstopil tudi Telekom Austria.

Poznavalci razmer blizu nadškofiji so prepričani, da je stečaj Zvon ena holdinga skoraj neizogiben. Po letu 2008, ko je imelo Gospodarstvo rast še dobrih 400 tisoč evrov dobička, pa je imelo lani nekaj več kot 13 milijonov evrov izgube.

“Nikamor ne gre”
V krogih blizu nadškofiji so že nekaj časa krožile govorice, da se bo moral Krašovec zaradi poraznih rezultatov dveh krovnih družb umakniti in da naj bi ga njegovi šefi poslali na službovanje v tujino. “Krašovec ne odhaja nikamor, še najmanj v tujino. Začel je že postopek za civilno upokojitev, vendar bo še vedno deloval kot svetovalec Gospodarske uprave Naškofije Maribor,” je za Žurnal24 pojasnil Igor Vojinovič iz tiskovnega urada nadškofije.

Stanje bodo reševali tujci
Nadškofija je sporočila, da želi pospešiti in okrepiti reševanje svojega težavnega ekonomskega stanja in zlasti stanja družb, povezanih z njenim gospodarstvom, zato je k tesnemu sodelovanju povabila dve mednarodno uveljavljeni skupini strokovnjakov – skupino TMF, ki jo koordinira Gianluca Piredda, in ekipo banke Rothschild pod vodstvom Alessandra Daffina. Kakor pravijo poznavalci, je bil prihod italijanskih bank v Maribor presenečenje tudi za vrh slovenske Cerkve.

Sicer pa bo novi gospodarski upravitelj mariborske nadškofije Lojze Cvikl, ki je v vatikanskih krogih uveljavljen gospodarstvenik. “V mariborski nadškofiji bo ostal začasno, ima funkcijo, podobno stečajnemu upravitelju, mora pa čim prej predstaviti sanacijski načrt,” nam je povedal vir v vrhu slovenske Cerkve.

“Prihod revizorjev kaže na to, da so razmere resne, odstop Avstrijcev od nakupa T-2 pa je nadškofijo pahnil na finančni rob,” zatrjuje naš vir.

Lani je imelo podjetje Gospodarstvo rast 13 milijonov evrov izgube.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.