Slovenija
31 ogledov

Kraški zidar: Odpustili bodo tretjino

Bojan Kramar pravi, da želi italijanski sindikat zaradi varovanja pravic in prep Žurnal24 main
Do konca tega tedna bodo tisti delavci Kraškega zidarja, ki so na seznamu presežnih delavcev, prejeli obvestila o nameravani odpovedi. Nekaj čez sto odpovedi bo uprava družbe zaposlenim predvidoma vročila konec naslednjega tedna.

Novico je potrdil tudi sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za Primorsko in Notranjsko Bojan Kramar. Zaposlitev bo tako izgubilo nekaj čez sto od sicer 310 zaposlenih v Kraškem zidarju.

Do velikih finančnih težav v Kraškem zidarju je po Kramarjevih besedah sicer prišlo zaradi trenutnega položaja gradbeništva v državi in gibanj na nepremičninskem trgu.

Finančni problem pa kljub odpuščanju tretjine zaposlenih še vedno ne bo rešen, saj sežanski gradbinec dolguje bankam 40 milijonov evrov. Obstoj Kraškega zidarja je tako odvisen predvsem od bank.

Obljube ...

Zaposleni v Kraškem zidarju so napovedali tudi stavko, do katere pa ni prišlo. Dobili so sicer  minimalno plačo za april, uprava pa je stavkovnemu odboru obljubila tudi, da bo do konca maja plačala socialne prispevke zaposlenih za mesec marec in povračila stroškov, ki jih imajo zaposleni v zvezi z delom za april.

"Delodajalska stran se je obvezala, da si bo do 30. junija prizadevala za izpolnitev še vseh preostalih stavkovnih zahtev," je povedal Damjan Volf iz stavkovnega odbora.

Med temi so pet šestin lanskega regresa ter preostanki plač za februar, marec in april v znesku od minimalne plače pa do plače vsakega posameznika.

Komentarjev 1
  • Lavdan 20:03 31.maj 2012.

    Ali bo odpuščen tudi kateri od gumpcev, ki so najeli kredit. Videli so velike zaslužke in polne žepe. Rezultati se vidijo po vsej državi. Nedokončani objekti in prazna propadajoča stanovanja.