Slovenija
53 ogledov

Krašovec bi tožil samega sebe

Franc Krašovec Barbara Milavec
Jezen na lastnike. Predsednik uprave Cimosa se z največjimi lastniki ne strinja o delitvi dobička.

“Tako kot v preteklosti Cimos ne želi komentirati aktivnosti, ki so povezane z razmerji med lastniki in družbo,” so nam odgovorili iz te družbe, ko smo preverjali, ali so se res odločili tožiti svoje lastnike.

Spor med upravo in delničarji Cimosa (največji je Modra zavarovalnica, ki je nastala s preoblikovanjem Kapitalske družbe (Kad) in ima v lasti 21,39 odstotka, z 20,44-odstotnim lastniškim deležem pa ji sledi Banka Koper) je nastal po zadnji skupščini, na kateri so v nasprotju s predlogi uprave glasovali o razdelitvi lanskega dobička.

Napovedal je tožbo

Na skupščini je Banka Koper brez predhodnega usklajevanja s Krašovcem predlagala, da se lanski bilančni dobiček v višini dobrih 852 tisoč evrov nameni za izplačilo dividend. Predlog je podprl tudi Kad.

“Z napovedjo tožbe nas je Cimos seznanil,” nam je povedala Vesna Razpotnik iz Kada. “Ker drugače ne morejo izpodbijati sklepov skupščine o delitvi dobička, so se odločili poiskati edino pravno možnost – da uprava toži družbo, ki jo vodi,” je dodala Razpotnikova in napovedala, da bodo na sodišču poskušali doseči, da bodo stranka v postopku. Na Banki Koper so povedali, da s tožbo niso seznanjeni.

Ni ravno običajno

“V teh zaostrenih likvidnostnih razmerah je mogoče razumeti, da je tudi ta znesek za Cimos lahko zelo pomemben,” je ob zaostritvi odnosov uprave Cimosa z lastniki družbe poudarila Razpotnikova. Največje breme je sicer visoka zadolženost; konec lanskega leta je imela Skupina Cimos 130 milijonov evrov kapitala in blizu 370 milijonov evrov bančnih posojil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.