Slovenija
139 ogledov

Kratek klic na +881 devet evrov

Mobilni telefon. Shutterstock
Nasvet. Ne vračajte klicev na čudne številke.

Potegavščina. V zadnjem času je znova oživela potegavščina z zgrešenimi klici. Tokrat je najpogostejša številka, ki se začenja s +881. Na Simobilu pravijo, da številka pripada Global Mobile Satellite Systemu. Če uporabnik klic vrne, se mu zaračunajo stroški po veljavnem ceniku za mednarodne klice.

V tem primeru se takoj ob vzpostavitvi zveze zaračuna cena klica na satelitska omrežja, ki je devet evrov (5,80 evra v nižji tarifi). Če bi uporabnik v domačem omrežju tak klic le sprejel, se mu ne bi zaračunal.

“Potegavščina poteka prek sistema, ki samodejno generira kratke klice, na katere klicani po navadi ne utegne odgovoriti. Ko uporabnik na tako številko pokliče nazaj, se po zvonjenju sliši avtomatski odzivnik s pozivom, naj odtipka osebno geslo za vstop v nekakšno klepetalno ali drugo družabno omrežje, se predvaja reklamno sporočilo ali pa je v slušalki tišina. Klic se obračunava kot običajen klic po tarifi za mednarodni promet. Navedbe o astronomskih stroških, ki krožijo v javnosti, ne držijo. Uporabniki pa praviloma že po nekaj sekundah ugotovijo, da so klicali nekaj neobičajnega in prekinejo klic. Tehnično ni možno, da naročnik tovrstnega klica ne bi mogel prekiniti,” so nam pojasnili na Telekomu Slovenije.

Tako pri Mobitelu kot pri Simobilu uporabnikom svetujejo, naj na neodgovorjene mednarodne klice neznanih številk ne odgovarjajo. Če pokličejo nazaj in se začne predvajati avtomatski odzivnik ali je v slušalki tišina, pa naj klic takoj prekinejo.

Pametna uporaba mobilnika za otroke

Nasveti Zveze potrošnikov Slovenije.
1. Mobilni telefon seva, otroci pa so na sevanje še posebno občutljivi. Telefon naj zato uporabljajo čim krajši čas, med neuporabo pa naj ga ne shranjujejo v svoji bližini; ponoči naj bo v drugi sobi.

2. Določite mesečni znesek, ki ga otrok lahko porabi za mobilni telefon, in ga med mesecem ne spreminjajte oziroma prilagajajte.

3. Nošenje telefona v šolo odsvetujemo, tudi zaradi možnega izsiljevanja ali kraje.

4. Otroka vpeljite v svet mobilne telefonije, mu razložite vse pasti, zlasti stroškovne, povezane z dolgimi klici, poslanimi sporočili in prenosom podatkov.

5. Otroku razložite, da telefonske številke ne sme razdajati neznancem, predvsem pa je ne sme vpisovati v kakršnekoli obrazce, kot so pri nagradnih igrah.

6. Vsaj v začetku uporabe predlagamo, da ima otrok telefon pri sebi zgolj v posebnih trenutkih, denimo ko gre sam k prijatelju, ko je sam doma in podobno.kakršnekoli obrazce, kot so pri nagradnih igrah. 6. Vsaj v začetku uporabe predlagamo, da ima otrok telefon pri sebi zgolj v posebnih trenutkih, denimo ko gre sam k prijatelju, ko je sam doma in podobno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.