Slovenija
14 ogledov

Kratkovidnosti se slabo piše

Po mnenju zveze je nujno čim prej začeti s programom za sistematično kontrolo vi Žurnal24 main
Mednarodna ekipa znanstvenikov je odkrila gen, ki povzroča kratkovidnost. V desetih letih napovedujejo zdravila, ki bodo preprečevala ali vsaj ustavila razvoj kratkovidnosti.

Kratkovidnost je stanje, ko človek ne more več izostriti oddaljenih predmetov, nastane zaradi povečanega očesnega zrkla. Moderni način življenja v zaprtih prostorih in za ekrani računalnikov povzroča, da je tretjina odraslih v razvitih državah kratkovidnih. Vendar pa je razvoj stanja gensko pogojen. Možnost za razvoj stanja je namreč veliko večja, če sta eden ali celo oba starša kratkovidna.

Delo za pisalnimi mizami in računalniki človeka sili, da se njegove oči med branjem neprestano naprezajo. Zdravniki priporočajo redni počitek očem in če je le mogoče, oddih izven stavb.

Strokovnjaki so pod vodstvom Kraljevega kolidža v Londonu pozorno raziskovali DNK-je 4.000 britanskih dvojčkov, pri katerih so razlike med geni hitro vidne. Nato so rezultate primerjali še z DNK-ji 13 tisoč Britancev, Nizozemcev in Avstralcev. Na podlagi tega so po poročanju Daily Maila identificirali gen RASGRF1, ki naj bi bil odgovoren za razvoj kratkovidnosti.

Na podlagi odkritja strokovnjaki napovedujejo gensko terapijo, s katero bodo že pri otrocih zatrli razvoj kratkovidnosti in tako milijonom omogočili življenje brez očal, kontaktnih leč ali laserskih operacij. Pri odraslih, pri katerih so že nastale spremembe zrkla, takšno zdravljenje ne bo imelo učinka.

Na samo kratkovidnost naj bi sicer vplivalo še nekaj drugih genov, ki si jih znanstveniki prav tako prizadevajo identificirati.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.