Slovenija
25 ogledov

''Krava, zamudila bom službo!''

(Foto: Reutres) Žurnal24 main
Kričanje in klofute. V tujini zlorabe opazili šele, ko je bilo za otroka prepozno. Zlorab preveč tudi pri nas.

Preveč otrok je pri nas žrtev trpinčenja. Tako nas je tik pred začetkom aprila, ki je v nekaterih državah mesec boja proti zlorabam otrok, opozoril dijak Gregor Lovišček Stojanovič. Postavil je tudi blog, kjer opozarja na problem nasilja.

Odmevni primeri
• Peter Connely. Smrt 17-mesečnega dečka, v javnosti imenovanega Baby P, je v Veliki Britaniji leta 2007 šokirala javnost. Deček je umrl zaradi zlorab maminega fanta, čeprav so v mesecih pred smrtjo na njem zdravniki našli več kot 50 poškodb.
• Kelsey Smith-Briggs. ZDA je leta 2005 šokirala smrt dvoletne deklice. Po večletnem zlorabljanju jo je do smrti udaril krušni oče. Njen pravi oče je bil v tem času kot vojak v Iraku.

Strašljivih zgodb vse več
Mama je peljala v vrtec in šolo tri otroke. Dva sta hodila ob njej, najmlajši je bil v vozičku. Metka je že zjutraj tarnala, da ji je slabo, zato je hodila počasi. Mati je spustila voziček, zagrabila deklico za čop in jo vlekla za seboj. "Krava, a ne vidiš, da bom zamudila v službo?" je kričala. Tudi Matej se je upiral. Stopila je še k njemu, mu primazala klofuto in tekla z vozičkom naprej. Otroka pa za njo. Metka se je ustavila in začela bruhati. Ostala je sama.

"Takih in podobnih zgodb je vse več," je dejal naš vir, ki se stalno srečuje z zlorabami otrok in ni želel biti imenovan. Po njegovih besedah je vse več staršev, ki svojim otrokom ne zagotavljajo varnosti.

Slovenski policisti so samo lani obravnavali 607 primerov zanemarjenja in surovega ravnanja z otroki, 146 spolnih napadov na otroke in 132 primerov nasilja v družini. Natančnejših ocen števila otrok, ki so po svetu žrtve nasilja, pa zaradi pomanjkanja podatkov sploh ni. Po podatkih Unicefa je na leto priča nasilju med pol milijarde in milijardo in pol otrok. Starši po svetu fizično še vedno kaznujejo okoli dve tretjini otrok.

Tudi vzgojno zanemarjanje
"Še vedno prevladuje telesno nasilje," je ocenila Anita Ogulin iz Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje. Vzporedno z njim je, kot je dejala, psihično nasilje, sledijo pa druge oblike nasilja in vzgojnega zanemarjanja otrok. "Imam občutek, kot da so že vsi otroci deležni vsaj ene od oblik nasilja," je ogorčena. "Možnosti za zmanjšanje nasilja niso izčrpane predvsem zato, ker v naši zavesti še vedno ni trdno zasidrano prepričanje, da so vse oblike nasilja nedopustne," je dejal psiholog Matic Munc. Po njegovi oceni bo trajalo vsaj eno generacijo sistematičnega formiranja, da se v družbi pojavijo spremembe. "Torej odločen družbeni konsenz na vseh nivojih, da nasilja nad otroki ne bomo dopuščali v nobeni obliki," je sklenil.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.