Slovenija
22 ogledov

Kravo je prodal, zato se težko vrne

Delavski migranti Reuters
Številni ne dobijo ne plač ne pogodb.

"Delavce vidijo kot orodje, ki prinaša denar – ko to ni več uporabno, pa ga zavržejo," izkoriščanje številnih migrantskih delavcev ponazarja Marko Tanasić z Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Kot dodaja, posredniki veliko državljanov nekdanje Jugoslavije, Romunije in Bolgarije vabijo z obljubami o zaposlitvi, nato pa jim ne izplačujejo niti "plač, če bi lahko tem mizernim zneskom tako rekli". Pri tem opozarja, da za takega delavca ni poti nazaj. "Plačal je posrednika, prodal mogoče edino kravo, ki jo je imel, zato se ob vse več neizplačilih vedno težje upre, delodajalci pa to stisko izkoriščajo."

Na Info točki za tujce, kjer migrantom v takih primerih pomagajo, potrjujejo, da je večina delavcev brez pogodb. "Ob kršitvah delodajalcu napišemo opozorilo in začnemo postopek izredne odpovedi, sicer pa jih usmerjamo na inšpektorat, policijo ..." pravijo in dodajajo, da se večina boji prijaviti delodajalca oziroma tega noče, saj jim s tem izhlapi še zadnje upanje, da bodo dobili plačilo. "Vendar tega tako ali tako ne bodo," dodajajo.

Tudi če se kršitve dokažejo, "ima podjetje blokiran račun in so terjatve pogojno izterljive, se pravi nikoli. Niti Durs jih ne more izterjati," razlaga Tanasić.

Prek Slovenije v Nemčijo

Slovenija je tudi tranzitna država s podjetji, ki so ustanovljena samo za posredovanje delavcev. Letos je za napotovanje ljudi v Nemčijo skrbelo 305 podjetij v Sloveniji, večinoma pa je šlo za delavce iz držav na jugu Evrope. "Od teh podjetij ni niti enega, ki ne bi vsaj malo goljufalo," dodaja Tanasić. Na inšpektoratu za delo prijav migrantov posebej ne vodijo, so pa od začetka lanskega leta ugotovili 125 kršitev zakona o zaposlovanju tujcev. Lotili pa so se tudi naslovov, kot sta Pot k Savi 26 N in Tržaška cesta 2, na katerih je prijavljenih 222 oziroma 650 podjetij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.