Slovenija
12628 ogledov

Krč se lahko razrase, šok bo čutila vsa Slovenija, iz krize se bomo težko rešili

Ljudje v Ljubljani
1/3
Ekonomist Jože P. Damijan je za največjo opozicijsko stranko pripravil ekonomski program za izhod iz gospodarske krize, v kateri se je znašla Slovenija zaradi ukrepov ob epidemiji covida-19.

„Zdravstveno smo zmagali, vendar bo pomembno, kako naprej. Pomembno bo, s kakšnimi ukrepi se bo Slovenija lotila okrevanja. O protikoronskih ukrepih smo slišali kup bleščečih besed, pa se je izkazalo, da ni vse tako. Izkazalo se je, da so med njimi tudi takšni, ki ne sodijo tja,“ je ob predstavitvi programa povedal predsednik LMŠ Marjan Šarec.

Šarec je dodal, da ne želijo le kritizirati, pač pa bi radi pomagali, zato so predstavili svoje videnje problematike in prihodnosti, ki ne bo lepa, posebej ne, če se je ne bomo lotili na pravi način: „Vemo, da banke ne dajejo kreditov, in če bomo spet zašli v spiralo in ne bomo spodbujali potrošništva, se bomo znašli tam, kot v prejšnji krizi. Zdravstvena zmaga je eno, vse ostalo pa gre lahko navzdol, če ne bomo sprejeli pravih ukrepov.“

Jože P. Damijan | Avtor: Mediaspeed Mediaspeed
Priča smo drastičnemu upadu gospodarske aktivnosti, kar bo imelo dramatične posledice, je poudaril Jože P. Damijan in dodal, da je izjemno pomemben zelo hiter odziv: „Splošna prodaja v industriji se je zmanjšala za četrtino, ključna težava pa je velik upad prodaje izdelkov za investicije in trajnih potrošnih dobrin, ljudje namreč še vedno trošijo za hrano.“

Če se krivulja gospodarske aktivnosti ne bo obrnila navzgor, bodo po njegovem posledice še hujše. Povpraševalni krč se lahko še razrase in povzroči negativen povpraševalni šok na slovensko gospodarstvo. Tudi ljudje, ki imajo službo, bodo postali bolj previdni, ko gre za trošenje.

Takšen šok se je recimo zgodil v turizmu, kar se pozna tudi pri njihovih dobaviteljih. Ta šok je treba nasloviti takoj, in sicer tako, da se s paketom ukrepov spodbudi povpraševanje.

Nekateri ukrepi, ki jih je sprejela vlada, ne delujejo, je kritičen Damijan: „Vlada je sprejela sklep, da bo dala za dve milijardi poroštev, a doslej ni bilo uresničenih poroštev niti za en evro. Banke nočejo dati kreditov s poroštvi države. Težava je tudi, da so krediti s poroštvom države dvakrat dražji kot običajni, zato se zanje nočejo odločati.“

ljubljana 18.06.08 mestni avtobus na postajaliscu Posta, potniki, ljudje; foto:S | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Glavni ukrepi, ki jih Damijan predstavlja so naslednji:

  • Turistični vavčer – v zadnjem vladnem paketu ukrepov je ta bon vključen, a pomembno je, kako se ga opredeli, kdo ga bo dobil in koliko bo vreden. „Mi mislimo, da bi morala biti njegova vrednost 400 evrov, dobiti pa bi ga morali vsi državljani. Ključno pa je, da se ga lahko porabi le doma, in sicer do konca letošnjega leta,“ utemeljuje Damijan.
  • Univerzalni temeljni dohodek – spodbujati je treba ljudi, LMŠ predlaga začasno uvedbo takega dohodka v višini sto evrov mesečno. Ko začne gospodarstvo okrevati, bi ga ukinili.
  • Dodatno subvencioniranje energetske sanacije stavb na ekoskladu. Subvencije so doslej zelo nizke, pravi, zato predlaga, da se ta delež poviša, saj se bo s tem spodbudilo delovanje slovenskega gradbenega sektorja in prodaja gradbenih izdelkov.
  • Pospešitev javnih investicij za javno infrastrukturo za recimo gradnjo vrtcev, bolnišnic, s čimer bi spet pospešili gradbeni sektor.
  • Samooskrba javnih ustanov in pospešitev izvede velikih infrastrukturnih naložb, s pomočjo preusmeritve EU sredstev v lokalne infrastrukturne investicije. Prav te lokalne investicije so Slovenijo po ocenah Damijana v zadnji krizi rešile še hujše recesije.
Komentarjev 12
  • lulibuc 20:31 18.maj 2020.

    Nakladač spet naklada, da se ga ne pozabi. Še iz vsake krize smose rešili, se bomo tudi iz te, brez njega

  • tudbognasvečnereši 17:55 18.maj 2020.

    To je pa že već kot katastrofa.Tisti ki so pobegnili pred virusom in pustili ljudi na cedilu, si upajo sedaj program za izhod iz recesije. Pa to ne morš verjet.

  • Gandolf 16:12 18.maj 2020.

    Trošimo toliko kot zaslužimo. Prvo gre za položnice z krediti ostalo za hrano. Potem poštenim ne ostane nič. Za lopove v sistemu pa itak vemo...