Slovenija
10 ogledov

Krebsova še enkrat vabi sindikate

080409_rovan_krebs Žurnal24 main
Ministrica za javno upravo je še v tretje povabila sindikate javnega sektorja k podpisu aneksov h kolektivni pogodbi.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je reprezentativne sindikate javnega sektorja za sredo vnovič povabila k podpisu aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor in dogovora o ukrepih na področju plač v prihodnjih dveh letih, poroča STA. Javne uslužbence ob tem nagovarja tudi s posebnim pismom, v katerem svari pred nižanjem plač.

"Zdi se mi pošteno, etično in moralno, da vam povsem jasno sporočim, da bi v primeru nesklenitve dogovora in morebitnem izplačilu povišanih plač nekaterim javnim uslužbencem v višini odprave tretje četrtine plačnih nesorazmerij, z interventnim zakonom ne mogli več zgolj ohraniti ravni plač na ravni leta 2010," je po poročanju STA zapisala Krebsova. V tem primeru bo vlada po besedah ministrice učinek povišanja plač, ki bi v letu 2011 zahteval dodatnih sto milijonov evrov, prisiljena nevtralizirati z ukrepom znižanja plač.

Neuspešni poskusi
Vlada je po stavki sindikatov javnega sektorja odpovedala kolektivno pogodbo, potem ko ni zbrala zadostnega števila podpisov aneksov h kolektivni pogodbi, ki prelagajo izplačilo plačnih nesorazmerij na čas, ko bo Slovenija dosegla 2,5 odstotno gospodarsko rast. To je bil sicer že drugi neuspešni poskus podpisa aneksa - prvič ga je vlada, v nekoliko manj ugodni različici, sindikatom ponudila še pred izvedbo stavke, a so se za podpis odločili le sindikati iz skupine sindikatov Branimira Štruklja.

Spremenjen zakon
Da bi se v prihodnosti izognila podobnim zapletom je vlada sprejela novelo zakona, ki je v veljavo stopila danes, po kateri je za veljavnost aneksa potrebno manjše število sindikatov, ki pa morajo skupaj zastopati vsaj 40 odstotkov zaposlenih v javnem sektorju iz vsaj štirih sindikatov. Sindikatom skupine Janeza Posedija ni uspelo sprejeti dovolj podpisov, da bi sprejetje novele lahko preprečili z referendumom.

Tretja četrtinka
Največja sporna točka med vlado in sindikati Posedijeve skupine je še vedno izplačilo tretje četrtine plačnih nesorazmerij. Sindikati so prepričani, da jim izplačilo zakonsko pripada, kar je potrdilo tudi računsko sodišče, vlada pa ponavlja, da denarja nima in si na sodišču s sklicevanjem na spremenjene gospodarske okolišline prizadeva za razveljavitev dotičnega člena kolektivne pogodbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.