Slovenija
61 ogledov

Kredit bi bil tvegan

(Foto: Iztok Golob) Žurnal24 main
Dom upokojencev. Kranjski načrtuje obnovo. Do leta 2021 pričakovane standarde tako kot v Tržiču in Škofji Loki v glavnem dosega.
Zmogljivosti domov
• Dom upokojencev Kranj ima 119 enoposteljnih sob, dve enoposteljni garsonjeri in 45 dvoposteljnih sob. Skupno ima 211 stanovalcev.
• Center slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka ima na voljo 41 enoposteljnih, 66 dvoposteljnih in 14 triposteljnih sob. Ima 215 stanovalcev.
• Dom Petra Uzarja Tržič ima 105 sob in 180 stanovalcev.
• V DSO Preddvor je 187 stanovalcev. Najmanj tri milijone evrov bi stala posodobitev standarda bivanja.

Domovi za starejše v Kranju, Škofji Loki in Tržiču v glavnem že dosegajo višje standarde bivanja, ki jih želi država uveljaviti najpozneje leta 2021, v Preddvoru pa še ne. V Kranju in Preddvoru načrtujejo obnovo.

Vprašanje kopalnic
Domovi za starejše morajo do leta 2021 zagotoviti eno- in dvoposteljne sobe z ustreznimi sanitarijami. "Dom upokojencev Kranj je eden od redkih, ki te standarde dosega že danes," pravi direktorica Zvonka Hočevar Šajatovič. Priznava sicer, da vsaka soba nima svojih kopalnic, vendar dvomi o smiselnosti, saj ugotavlja, da se številni stanovalci ne morejo več kopati sami.

Z 1,7 milijona evrov vredno obnovo 30 let starega prizidka naj bi povečali velikost sob. "Problem je, ker država kot lastnik domov nima denarja za adaptacije, kredit pa bi bil za nas tvegan," opozarja Hočevarjeva. Dodaten milijon evrov bo stala obnova fasad, pri čemer v Kranju upajo na evropska kohezijska sredstva za energetsko učinkovitost objektov. Razpis 
pričakujejo v kratkem.

Nekaj triposteljnih še
V Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka večjih investicij za zagotavljanje pričakovanih standardov do leta 2021 ne načrtujejo. Nekaj triposteljnih sob sicer še imajo, direktorica Silva Košnjek pa ugotavlja, da si jih uporabniki zaradi nižje cene še vedno želijo. Bodo pa take sobe pravočasno prilagodili, zagotavlja, prepričana, da na zmogljivosti to ne bo bistveno vplivalo. “Zmogljivosti ne nameravamo povečevati, ker trend potreb sprejemov v institucionalno varstvo 
upada," pravi.

Dom upokojencev Kranj ima pet stavb, je povsem neizoliran, ima ogromno oken in zunanjih balkonskih vrat.
Zvonka Hočevar Šajatovič, direktorica Doma upokojencev Kranj, o smislu obnove fasad

Izpolnjujejo standarde
Novogradenj in adaptacij ne predvidevajo niti v Domu Petra Uzarja Tržič, kjer prav tako zatrjujejo, da že izpolnjujejo standarde. "Imamo večino dvoposteljnih in enoposteljnih sob s sanitarijami," pove direktorica Renata Prosen.

Kaj je s Preddvorom
V Domu za starejše občane Preddvor imajo že osem let izdelan načrt za nadgradnjo in dozidavo, vendar je finančno prezahteven, zato obseg programa krčijo. Če dozidava ne bo uspela, bodo nekaj zmogljivosti izgubili, predvideva direktorica 
Andreja Valant.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.