Slovenija
8 ogledov

Krediti in podražitve

Franc Kangler je prepričan, da če lahko občina že zdaj odplačuje stare dolgove, Žurnal24 main
Organizacijski odbor za univerzijado ima le pet dni časa za podpis in plačilo treh milijonov evrov. Mestna občina Maribor bi najela kredit.
Ministrstvo za šolstvo in šport je organizacijskemu odboru za Zimsko univerzijado 2013 postavilo ultimat, da morajo do 1. julija podpisati pogodbo za izplačilo treh milijonov evrov davkoplačevalskega denarja, za plačilo organizacijskih pravic, sicer denar ne bo več na razpolago.

 

414

manj brezplačnih parkirišč naj bi bilo v Mariboru.

Pogodba, v kateri je za odbor sporni člen o vračilu denarja, če univerzijada odpade, je na mizi že od sredine maja. Ultimat je odbor, ki mu predseduje Franc Kangler, prejel pred dobrim tednom, a se je šele v sredo končno dogovoril in odločil, da bodo pogodbo z državo vseeno podpisali do postavljenega roka, nato pa bodo krivdo za morebitni polom v medsebojnih pogodbah razdelili med partnerje.

Po naših informacijah se za zdaj s tem strinja pet partnerjev, in sicer občine Maribor, Ruše in Zreče, Slovenska univerzitetna športna zveza (Susa) in podjetje Univerzijada, ki ga je treba še dokapitalizirati, za kar partnerji za zdaj iščejo deset tisoč evrov.

 

Znova parkirnine

Manj brezplačnih parkirišč. Že tretjič letos je na dnevni red mestnega sveta uvrščeno gradivo, ki uvaja površine za brezplačno parkiranje, a le za eno uro. V Mariboru pa za 414 zmanjšuje število brezplačnih parkirnih prostorov, po novem jih bo plačljivih kar 1.269. Stanovalce bo dovolilnica, ki ne zagotavlja parkirnega prostora, stala 144 evrov za dve leti.

Kredit za ducat milijonov
Mariborski župan Franc Kangler pa določena sredstva za investicijske projekte, tudi za univerzijado in evropsko prestolnico kulture, zagotavlja v že tretjem rebalansu proračuna, in sicer z najetjem kredita za 12,5 milijona evrov, kot je že velikokrat napovedal v javnosti. A podpreti ga morajo mestni svetniki na ponedeljkovi seji mestnega sveta, nato pa mora svoje soglasje k zadolževanju podati še ministrstvo za finance.

Podražitve nimajo podpore
A stvari se zapletajo. Občina namerava podražiti skoraj vse komunalne storitve, s tem pa se ne strinja odbor za komunalne in gospodarske javne službe. "Na podlagi 'utemeljitev’ direktorjev posameznih podjetij nobena od predlaganih podražitev ni dobila soglasja!" razlaga Stojan Auer (LPR). Zanj je predlagani rebalans katastrofa za Maribor. Nekoliko manj oster je Bojan Horvat (SD), ki ga sicer skrbi, kaj bo s kreditom financirano, a če bodo to projekti s pozitivnim učinkom za razvoj, ga bodo podprli. V SDS dokončnega stališča še niso sprejeli, a Gregor Pivec zadolževanju ni najbolj naklonjen. Programska koalicija pa po razkolu v SDS ni več najbolj trdna.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.