Slovenija
18 ogledov

"Krediti poslanca zasebna stvar"

null Žurnal24 main
Ali morajo poslanci razkriti tudi višino svojih posojil? Informacijska pooblaščenka pravi, da ne.
Menimo, da obstaja utemeljen javni interes, da je javnost seznanjena z zadolženostjo poslancev, saj je to pomemben podatek, ki lahko precej vpliva na njihovo sprejemanje odločitev, ki so pomembne za prihodnost države.
Časnik Finance o vprašanjih, ki so jih poslali

Novinarji Financ so poslancem razposlali vprašanja glede posojil. Zanimalo jih je, ali imajo bančno posojilo in ali imajo po izteku poslanskega mandata zagotovljeno zaposlitev.

Z vprašanjem so močno razjezili poslanko Majdo Potrata, ki jim je zagrozila tudi z informacijsko pooblaščenko.

"Nimate pravice objavljati tega, kdo vam ni hotel odgovoriti. Zlorabljate klic in kršite profesionalno etiko. To je poseg v mojo zasebnost. Na vsako vprašanje, ki si ga novinarji izmislite, pa mi tudi ni treba odgovarjati," je Majda Potrata odgovorila na vprašanje časniku Finance.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je za zurnal24.si povedala: "Najem kredita je zasebna stvar in ni povezana z vprašanjem javne funkcije. Če so poslanci osebno v to privolili, potem ni težav. Ni jim treba odgovarjati na takšna vprašanja."

Prav tako je vprašanje močno užalilo poslanko Andrejo Črnak Meglič, ki je za časnik dejala: "Podatkov nočem razkriti, saj me lahko potem še vprašate tudi o številki spodnjega perila."

Nekateri spregovorili o svojih posojilih
Tako odgovorov od večine poslancev niso dobili. Če pa so že odgovorili pa so se direktnemu odgovoru poslušali izogniti. Med njimi pa so tudi izjeme, ki so brez težav razkrili višino svojih posojil.
Koliko kredita ima predsednik državnega zbora, Pavel Gantar in prvak SDS, Janez Janša, lahko preverite spodaj.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.