Slovenija
14944 ogledov

Krek: "Če se bomo odločili za zapiranje, bo to s težkim srcem"

Milan Krek, direktor NIJZ Vlada RS Milan Krek, direktor NIJZ
Kreka skrbijo nove različice virusa.

"O zaostrovanju še potekajo pogovori, so predlogi za in proti, jutri bomo na Brdu potegnili končne odločitve," je dejal direktor NIJZ Milan Krek po obisku ZD Ravne na Koroškem, kjer se je srečal z direktorjem ZD Ravne na Koroškem Stanislavom Pušnikom in predstojnico OE NIJZ Ravne na Koroškem Nedo Hudopisk. Kot je dodal, so pomembni tudi pogledi gospodarstvenikov, šolnikov in drugih deležnikov. 

"Če se bomo odločili za zaprtje, bo to s težkim srcem," je poudaril. Predvsem bi bile dodatne omejitve po njegovem mnenju smiselne zaradi porasta britanske različice virusa, ki je v Sloveniji že precej razširjena.

Paziti je treba tudi, da katera od novih različic ne zaide v domove za ostarele, zato zdaj po njegovem mnenju ni čas, da bi opustili ukrepe, temveč jih je smiselno še bolj zaostriti. 

Kaj bo s šolami? "Naše stališče ostaja enako, šole zadnje zapiramo. A zapiranje šol je lahko različno, lahko je fizično, imate tudi elektronsko, mi smo za to, da se preko spleta šola še vedno izvaja, če bi ocenili, da so šole toliko obremenjene in imajo lahko velike posledice, bi predlagali, da zapremo, a to ni prva varianta," je dejal Krek.

Včerajšnje slabe številke so po Krekovih besedah dokaz, da gremo s trendom navzgor, poleg britanskega sta v populaciji prisotna še brazilski in južnoafriški sev. "Pričakujemo, da se bo v naslednjih mesecih razvil še kakšen sev, tako da nas čaka veliko dela še na tem področju. Virus nas bo presenečal še naprej," je prepričan Krek, zato si bodo po njegovih besedah prizadevali za čim višjo precepljenost populacije, "da bomo lažje vstopili v jesen".

Sicer pa je ocenil, da je regijska koordinacija na Koroškem dobra, z vidika cepljenja je regija pripravljena tudi na večje število doz cepiva, imajo tudi učinkovito mobilno ekipo, ki lahko starostnike in kronične bolnike cepi na domu.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 31
  • Mesija_se_vraca 20:32 27.marec 2021.

    https://www.facebook.com/100063049607753/videos/116901563754830/

  • Ender3 14:21 27.marec 2021.

    Milan ve, da je takšne ukrepe lahko sprejeti, malce težje pa zagovarjati, še posebno, če jih sprejme nekdo, ki zanje nikoli ne sprejme odgovornosti. Našo vlado in stroko vodijo namreč sociopati, ki nimajo ni ti znanja niti odgovornosti.

  • Avatar MS
    MS 13:52 27.marec 2021.

    Večina svetovnih vlad zaradi pandemije ustavlja svoja gospodarstva in masovno cepi ljudstvo => Pandemija je po trditvah nekaterih na tem forumu VELIKA PREVARA! => VPRAŠANJA ZA VSE COVID SKEPTIKE: => 1) Kakšen motiv naj bi imele vse svetovne vlade da ...prikaži več z ukrepi uničujejo lastna gospodarstva? =>2) Kakšen motiv naj bi imele vse svetovne vlade da z vakcinam morijo svoje prebivalstvo? =>3) Kje in kdaj so se vse vlade raznorodnih svetovnih režimov sestale in dogovorile za ta dejanja?