Slovenija
13983 ogledov

Svarila strokovnjakov pred krompirjevimi počitnicami

bolnišnica covid-19 pandemija epidemija virus Epa
" R je nekje na 1,28, kar je zelo visoko in nas lahko pelje v zelo težko situacijo."

Ob trenutnem poslabšanju epidemiološke slike v Sloveniji in prihajajočih jesenskih počitnicah so direktor NIJZ Milan Krek, vodja strokovne skupine za covid-19, Mateja Logar, in vodja posvetovalne skupine za cepljenje, Bojana Beović, spregovorili o zajezitvi širjenja okužb in razbremenitvi zdravstvenega sistema.

Direktor NIJZ Milan Krek je uvodoma povedal, da je v Sloveniji in v drugih državah, kjer je precepljenost nizka, epidemiološka situacija resna. V času počitnic se je potrebno držati pravil, je poudaril in ob tem spomnil na nošnjo mask, medsebojno razdaljo, izogibanja velikih skupin in prevozov na javnih sredstvih. Obenem pa je pozval k cepljenju vse, ki se za to še niso odločili.

''Trenutna situacija je takšna, da težko rečemo, kako se bo epidemija gibala. R je nekje na 1,28, kar je zelo visoko in nas lahko pelje v zelo težko situacijo,'' je dejal. V Sloveniji se število hospitalizacij povečuje, trenutno je hospitaliziranih 440 bolnikov, zasedenih pa je več kot 120 intenzivnih postelj.

''PCT je metoda, s katero imamo odprto družbo,'' je poudaril. Zaradi upoštevanje PCT pogojev in cepiv situacija ni še slabša.

Ob slabšem počutju pokličemo osebnega zdravnika, ki bo dal nadaljnja navodila in se zadržujmo doma, da ne širimo okužbe. Velik delež oseb, ki jim je odrejena karantena, zboli za covid-19, zato je pozval k doslednemu upoštevanju karantenskih odločb.

Problematični so izbruhi tudi med študenti. Kot je pojasnil Krek, ima več fakultet težave z organizacijo študijskega procesa. ''Tudi zato bi se morali ostali striktno držati PCT pogojev, da bi lahko šole ohranili odprte,'' je dejal. ''Gre za čas, ko naša dejanja omogočajo, da imamo odprto družbo,'' je zaključil.

Infektologinja Mateja Logar je dejala, da je potrebno počitniške dni zaradi porasta števila okužb izkoristiti na drug način. Tudi ona je poudarila pomen upoštevanja sistema PCT: ''Sistem PCT omogoča, da ostajajo številne dejavnosti odprte, da družba bistveno bolj normalno funkcionira kot v lanskem letu, ko nismo imeli cepljenja in določenega odstotka prebolevnikov,'' je pozvala k njegovem upoštevanju.

Ponarejanje potrdil je zavržno dejanje

Pri tem je zavrnila očitke, da gre pri PCT sistemu za omejevanje, a da je ''sistem učinkovit zgolj toliko, kolikor ga izvajamo,'' je dejala in pozvala k prenehanju prakso ponarejanja QR kode, potrdil o cepljenju in testiranju, saj lahko s tem oškodujemo in okužimo tudi vse ostale, poleg tega pa so lahko tam tudi osebe z manjšo imunsko sposobnostjo. Kot je dodal Krek, so jim tovrstne goljufije pri NIJZ poznane že sredi poletja, minister za zdravje naj bi ob tem striktno zahteval, da se anomalije pri ponaredkih prijavijo in tudi preprečujejo. Strokovnjaki so mnenja, da bi lahko bilo to dejanje tudi kazensko preganjano, Krek pa je to dejanje označil kot zavržno.

Rezultate testiranja počakamo doma.

Trenutno po oceni glede na pozitivne PCR teste je v Sloveniji približno 16 000 aktivno okuženih oseb. To pomeni, da kjer je zbranih 1000 ljudi, je 8 med njimi okuženih. ''Če prištejemo še nekaj tistih, ki so morda še v predsimptomatskem obdobju in se še niso testirali, se to število še poveča. Pomislimo nase, druge in se varno vesti v skladu s priporočili,'' je zaključila.

''Letošnjo jesen imamo v primerjavi z lansko veliko več možnosti izbire,'' je dejala Bojana Beović. Dodatne okužbe, hospitalizacije in smrti lahko preprečimo s cepljenjem in svežim hitrim HAG testom, ki je povsod dosegljiv, je pozvala k cepljenju, ki je bolj učinkovito od samega testiranja.

''Epidemija bo trajala še verjetno do pomladi in glede na stopnjo kužnosti virusa, ki je sedaj pravzaprav enaka kot kužnost noric, lahko pričakujemo, da bomo do pomladi prišli do stika v virusom prav vsi,'' je posvarila. Prekuževanje je do sedaj stalo številna človeška življenja in po projekcijah bi ob zdajšnjih razmerah lahko umrlo še 1000 ljudi: ''Tudi s tega vidika je cepljenje bistveno bolj varna metoda'' je pojasnila.

Izdajanje potrdil po cepljenju: ''Šlo je za administrativen ukrep''

V zvezi z očitki, da ukrepi vlade ne sledijo stroki v zvezi s pridobljenim potrdilom po cepljenju, je dejala: ''Stroka glede teh ukrepov ni bila izrecno vprašana, saj ni šlo za strokovno vprašanje, ampak administrativen ukrep, kdaj naj nekdo dobi potrdilo, da je polno cepljen''.

Imunost se doseže 7 dni po drugem odmerku Pfizerja, pri Moderni 14 dni po drugem odmerku Moderne in 14 dni po prvem odmerku Janssena.

Raziskava smrti 20-letnice še poteka. Beovićeva, Krek in Logarjeva so zavrnili, da bi bile obsodbe za objektivno odgovornost ministra za zdravje Janeza Poklukarja v povezavi z njeno smrtjo utemeljene.

''Šlo je za striktno administrativen ukrep. Potrdilo ne velja kot zaščita, temveč, da se olajšajo nekatere administrativne stvari,'' je izdajo potrdil takoj po prejetem cepivu pojasnila Logarjeva. Kot je dejala, so bili ljudje seznanjeni, da se imunost razvije šele v 14 dneh po prejetem cepivu, zato je bilo potrebno previdno ravnanje v vmesnem obdobju.

Tretji odmerek

Beovićeva je spomnila na študijo podjetja Pfizer, ki kaže na več kot 95,6 % učinkovitost poživitvenega odmerka za preprečevanje okužbe. ''Moramo preprečiti hude okužbe, hospitalizacije in smrti, in to ta cepiva povzročajo, seveda pa se kdo tudi lahko okuži, saj cepiva slabše preprečujejo okužbo z delta varianto,'' je dejala.

Napovedala je, da bo strokovna skupina širše pozvala k uporabi tretjega odmerka cepiva, začenši izrecno s cepljenjem starejše populacije oziroma oseb, starejših od 50 let.

EMA je prepustila odločitve glede poživitvenih odmerke posameznim državam, s tem da je odobrila t.i. dodatni odmerek – to je tretji odmerek za tiste, pri katerih pričakujemo slabši imunski odziv. V Sloveniji se poživitveni odmerki zaenkrat posebej priporočajo osebam, starejšim od 65 let, osebam s kroničnimi boleznimi, stanovalcem DSO.

''Obenem pa omogočamo brez posebnega priporočila cepljenje s tretjim odmerkom tudi komurkoli, ki se je cepil pred 6 meseci,'' je še pojasnila. Izrecnega priporočila glede posebnih skupin, za katera bi bil priporočen tretji odmerek, zaenkrat ni.

Komentarjev 70
  • Boschtjan Zupanchich 08:03 23.oktober 2021.

    No, no, vsak kak tak Vampast "strokovnjak" ki bi moral biti Vzor Zdravja, namesto da je po prašičje debel, mi ne more Ničesar Relevantnoresničnega "svetovati", zato naj si tiste svoje Hinavske in Lažnive "nasvete obdrži Zase !!! ! !!! Amen !!!

  • Ender3 23:46 22.oktober 2021.

    Niti v sanjah se nisem predstavljal, da bodo tako vehementno in neodgovorno, orkestrirano branili Pokljukarja. Kot, da se nič ni zgodilo, še vedno se čaka ugotovitev preiskovalne skupine v primeru Katje oni pa, da je vse kriva administrativna napaka. Ne ...prikaži več razumem, da nimajo niti toliko poklicne higijene, da bi se ogradili od kolektivne odgovornosti. In ti isti se čudijo za stanje, kjer je zaupanje v cepljenje in zdravstvo na najnižji možni stopnji.

  • Avatar jezeran
    jezeran 20:53 22.oktober 2021.

    Lahko se samo poserjete, ker dokumente lahko kontrolirajo samo inšpektorji, policisti in za to "usposobljene" osebe. Tisti list pa zmeraj kaže zeleno, tudi če ga skenirajo navadni varnostniki.