Slovenija
25 ogledov

Kresal: To je izraba praznika

Brezje vnebovzetje Boštjan Tacol
Cerkev ob Marijinem vnebovzetju nagovorila vernike proti družinskemu zakoniku. Kresalova: Izraba praznika za širjenje nestrpnosti. Stres: Gre za temeljne vrednote.

Ob današnjem prazniku Marijinega vnebovzetja, ob katerem je ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres izpostavil vrednote družine, je po poročanju STA vernike nagovoril tudi predsednik Civilne iniciative za družino in pravice Aleš Primc. Zbrane v Brezjah je pozval, da se kot kristjani skupaj zavzamejo za vrednote materinstva in očetovstva v naši družbi.

"Slovenska oblast je sprejela družinski zakonik, ki omalovažuje materinstvo in očetovstvo in mu ne priznava posebnega pomena za rojstvo in razvoj otrok. Zato je tak družinski zakonik treba zavrniti," je poudaril.

Primc je po navedbah agencije pojasnil, da je zadnja možnost, ki je nasprotnikom zakonika še ostala, referendum, za katerega bodo podpise začeli zbirati 1. septembra. "V Sloveniji večina ljudi spoštuje mame in očete ter pravico otrok do mame in očeta, zato bomo zagotovo zbrali potrebnih 40 tisoč podpisov za razpis referenduma," je dejal.

Na njegov nastop se je na socialnem omrežju že odzvala notranja ministrica v odstopu Katarina Kresal. "Govor Primca na Brezjah je izraba cerkvenega praznika za širjenje nestrpnosti, čeprav je strpnost tudi krščanska vrednota," je zapisala.

Odzval se je tudi aktivist za pravice istospolno usmerjenih Mitja Blažič. Kot je zapisal na Twitterju, je Primčev govor na Brezjah transparenten dokaz, da za prizadevanji proti človekovim pravicam istospolno usmerjenih stoji RKC. "Upam, da bodo ljudje razumeli," je dodal.

Ljubljanski nadškof metropoit je za komercialno televizijo Pop TV dejal, da Cerkev drugačnim ne odreka nobene pravice. Z zbiranjem podpisov proti družinskemu zakoniku po njegovi oceni ne posegajo v pristojnosti države. "Gre za zelo temeljne vrednote naše skupnosti, ki bi jo lahko primerjali recimo z vrednoto svobode," je poudaril.

Med referendumom in presojo ustavnosti

Državni zbor je družinski zakonik sprejel v drugi polovici junija. Civilna iniciativa in neparlamentarna stranka NSi sta kmalu zatem zbrali potrebno število podpisov za začetek postopka za razpis referenduma, v okviru katerega bodo na začetku septembra začeli zbirati potrebnih 40 tisoč podpisov. Takrat bo pristojni odbor v državnem zboru odločal tudi o zahtevi ministrstva za delo, družino in socialne zadeve za oceno ustavnosti takšnega odločanja.

Komentarjev 8
  • trimix 03:45 16.avgust 2011.

    Fajn bi bilo, da bi Stresu nekdo pojasnil, da ravno najbolj temeljna pravica in vrednota druzbe = svoboda dovoljuje sprejetje takega druzinskega zakonika.....in zakonik kot tak samo omogoca - in ne narekuje- drugacne zivljenske prakse,kot je klasicna katoliska druzina...Po ...prikaži večo drugi strani pa: vzemimo za primer idealno klasicno katolisko druzino, kjer navzven vse stima, ko se pa vrata zaprejo, pa desc pije, tebe zeno in otroke...zena ima 2 ljubimca ( ker ima desc tudi druge babe), oba skupaj pa nevroticno verbalno maltretirata otroka........je to res pravo okolje za vzgojo zdrave mlade osebnosti?!?...ah, saj res..to ni pomembno! Pomembno je da so navzven zgledna druzina...

  • krtmen1 21:39 15.avgust 2011.

    Tudi Katarina praznuje današnji družinski praznik-le definicija njene družine je malce drugačna-psi, starejši sponzor in skorumpiranka.

  • recesija 21:05 15.avgust 2011.

    "Kresalova na največji Marijin praznik napadla Cerkev. Ali lahko pade skorumpirana tranzicijska levica še nižje?"