Slovenija
2 ogledov

Kresalova bi bila rada ministrica

1/2
Žurnal24 main
Prvakinja LDS Katarina Kresal je po srečanju s predsednikom SD Borutom Pahorjem dejala, da bi v novi vladi rada aktivno sodelovala. Medtem sta SD in DeSUS že napovedala sestanek.

Predsednica Liberalne demokracije Slovenije Katarina Kresal je po usklajevanju koalicijske pogodbe z najverjetnejšim mandatarjem za sestavo nove vlade Borutom Pahorjem dejala, da je zadovoljna s pogajanji in da bi v soboto dopoldne že lahko uspeli uskladiti vse podrobnosti. "V LDS smo glede sodelovanja v koaliciji optimistični," je dejala Kresalova in dodala, da je izvršilni odbor govoril tudi o potencialnih ministrskih kandidatih, vendar se bodo o tem s prvakom SD pogovarjali po uskladitvi vsebinskega dela koalicijske pogodbe. Prvakinja LDS je ob tem dejala, da bi želela tudi sama aktivno sodelovati v novi vladi. Na vprašanje novinarjev, za katero mesto se ogreva, pa je Kresalova dejala, da bodo ta vprašanja prišla na vrsto, potem ko bodo z drugimi strankami uskladili vsebinski del koalicijske pogodbe.

Miran Potrč je za nadaljevanje pogajanj. © BOBO

 
Poslanski skupini za pogajanja
Poslanca Miran Potrč (SD) in Vili Rezman (DeSUS) sta se po pooblastilu vodij poslanskih skupin dogovorila, da se bodo v ponedeljek sestali predstavniki poslanskih skupin SD in DeSUS. Na sestanku naj bi ocenili zastoj v pogajanjih in se dogovorili za nadaljnje korake pri usklajevanju vsebine koalicijske pogodbe. "Po ponedeljkovi začasni odložitvi pogajanj o vsebini koalicijske pogodbe prihaja v poslanskih skupinah DeSUS in SD vse več vprašanj o razlogih za tako stanje z zahtevami, da se koalicijska pogajanja nadaljujejo," je v skupni izjavi za medije povedal Miran Potrč. Poslanec DeSUS Vili Rezman je pojasnil, da v stranki nikoli niso pogojevali vstopa v koalicijo s tem, da bi Erjavec ohranil položaj obrambnega ministrstva. Če bi Erjavcu uspelo izposlovati takšen sklep izvršnega odbora stranke, potem bi verjetno res prišlo do tega, da bi začeli razmišljati različno v poslanski skupini in stranki, je dejal.

Erjavec ne da obrambe

Kot je znano je bil četrtkov pogovor med Pahorjem in Erjavcem o kadrovskem delu koalicijske pogodbe po Erjavčevih besedah kratek. Predsednik DeSUS-a vztraja pri vodenju obrambnega ministrstva, medtem ko je Pahor to možnost zavrnil. Ker gre po Erjavčevih besedah za neenakopravno obravnavo njihove stranke, se je odločil za končanje pogajanj.

Če DeSUS ne vstopi v vlado, kar je po besedah obeh možno, bo imel Pahor težave pri sestavi nove vlade, saj ima levi trojček skupaj 43 mandatov. To bi pomenilo oblikovanje manjšinske vlade ali obnovitev pogajanj z SLS, kar pa je Pahor že zavrnil. Manjšinska vlada v trenutnih razmerah ne bi bila dobra poteza, je prepričan Erjavec in dodaja, da bi DeSUS vladi lahko dal trdnost.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.