Slovenija
24 ogledov

Kresalova: DeSUS prepričal Pahorja

Koalicija je znova na prepihu. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Trobec Bučanova naj bi Pahorja že prepričala. Z njim se bo jutri še enkrat sestala.
Na sestanku koalicije naj bi bilo po naših informacijah vroče zlasti med Golobičem in Erjavcem. Medtem ko je prvi slednjemu očital ravnanje pri sprejemanju pokojninske reforme, je Erjavec Golobiču zabrusil, da Zaresova poslanska skupina glasuje in deluje kot "raztrgana cunja“.

Po tednu dni iskanja naslednika odstopljenega ministra za lokalno samoupravo Henrika Gjerkeša je bilo danes na vrsti koalicijsko usklajevanje glede kandidatke Duše Trobec Bučan. Na dnevnem redu tudi grožnja DeSUS-a, da v primeru, da njihove kandidatke ne potrdijo, koalicijske vrste zapusti. Druge koalicijske stranke so pred sestankom tako izsiljevanje označile za nedopustno.

Prvak stranke DeSUS je po sestanku še enkrat poudaril, da bo usodo koalicije zapečatil Pahor s svojo odločitvijo. Katarina Kresal je pri tem menila, da zdaj zagotovo ni trenutek za razbijanje koalicije in da bo premier Trobec Bučanovo zagotovo potrdil kot primerno kandidatko. To naj bi tudi povedal na koalicijskem usklajevanju.

Sestanek je sicer prvi zapustil prvak Zaresa Gregor Golobič, ki kandidature Trobec Bučanove ni želel komentirati. Na vprašanje, če bi moral DeSUS dejansko zapustiti koalicijo, pa je dejal, da "nima česa dodati Gantarjevemu stališču".

Nepovezana poslanca Franc Žnidaršič in Andrej Magajna sta potrdila, da koalicija nepovezane poslance vabi v koalicijo. Medtem ko je Žnidaršič ideji naklonjen, Magajna v koalicijo ne namerava vstopiti. Potrdil je, da jim je bilo sodelovanje s koalicijo ponujeno "v smislu“ zamenjave DeSUS-a v koaliciji.

"Stranka, ki glasuje proti proračunu, nima česa iskati v vladi," je namreč že pred sestankom koalicije ocenil predsednik DZ Pavel Gantar, ki meni, da na stranko DeSUS, ki je pri ključnih zadevah odpovedala, tudi vnaprej ni mogoče računati.

Predstavitev ali le pričanje tehtanju?
Trobec Bučanova je po sestanku dejala, da se je članom koalicije predstavila in odgovarjala na njihova vprašanja, ki jih je ocenila za strokovna. Sedanja državna sekretarka vztraja pri stališču, da bi morala služba vlade za lokalno samoupravo in regionalni razvoj obstati s takšnim statusom, kot ga ima. Kandidatka se je s premierjem več kot dve uri pogovarjala že včeraj, jutri pa naj bi se, kot je napovedala, ponovno sestala.

Da se Trobec Bučanova ni predstavila, ker to sploh ni v navadi, da bi se kandidati za ministre predstavljali na kolegiju predsednika vlade, pa je po sestanku ocenila predsednica LDS Katarina Kresal. Kresalova je po sestanku postregla z mnenjem, da se je Pahor že odločil, da ministrstvo brez listnice za lokalno samoupravo obdrži. Kresalova je tudi ocenila, da je kandidatka Trobec Bučanova Pahorja prepričala in je tudi njegova kandidatka za prevzem resorja. Sicer pa, tako Kresalova, ni trenutek za razpad koalicije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.