Slovenija
18 ogledov

Kresalova gostuje v Zagrebu

1/5
Žurnal24 main
"Kriza vrednot je tudi kriza politike kot takšne," je predsednica LDS-a Katarina Kresal poudarila v Zagrebu na programski konferenci tamkajšnje Hrvaške socialno liberalne stranke.

Politika v očeh javnosti postaja nekakšen stroj za samopromocijo, prefinjena obrt tehnokratov, in, če se izrazimo poetično, zatohla soba brez razgleda.
Katarina Kresal v govoru na programski konferenci HSLS

HSLS je najstarejša politična stranka v sosednji državi, ki je z današnjo konferenco v prisotnosti 2.200 delegatov iz vse Hrvaške zabeležila 21. obletnico ustanovitve. Gre za stranko, ki je pred nekaj meseci izstopila iz vladajoče koalicije.

V svojem govoru je Katarina Kresal predstavnikom sorodno misleče stranke poudarila, da gospodarska kriza ni edina kriza, s katero se soočamo v sodobnem času. »Nekateri opozarjajo na spremljajočo krizo vrednot, katere posledice so morda še bolj usodne za našo prihodnost. Le malokdo pa je pripravljen priznati, da kriza vrednot pomeni tudi krizo politike kot takšne, zlasti njene sposobnosti usmerjati družbeni razvoj ob iskanju konsenza glede naših skupnih ciljev.«

Prišel je naš čas
Hrvaški spletni portali gostovanju Kresalove ne posvečajo velike pozornosti, podrobneje pa poročajo o govoru predsednika stranke Darinka Kosorja: „Prišel je naš čas! Za mirno, pošteno in neskorumpirano Hrvaško. To so časi za pogumne.

 

Dražen Budiša je v nadaljevanju opozoril na nevarnost tako imenovane vzporedne države, ki deluje mimo zakona, ki temelji na korupciji in nepotizmu. „Vladata neplačevanje in siva ekonomija, veliki posli se lahko dobijo le na prirejenih natečajih. Korupcija sega od vrha do dna in ogroža same temelje naše države.

Kresalova je pri tem poudarila, da mora biti „sodobni liberalizem tisti, ki postavlja ta vprašanja, ki opozarja na družbene krivice in ranljivost demokracije, ter na pomembnost institutov pravne države, ki izhajajo iz stoletnih, nemalokrat s krvjo zaznamovanih izkušenj“.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.