Slovenija
28 ogledov

Kresalova ostaja ministrica

Razprava se je začela ob 9. uri zjutraj. (Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Interpelacijo je podprlo 38 poslancev, 40 jih je glasovalo proti. Kresalova ostaja. Zamere do Zaresa, ki ji ni dal stoodstotne podpore, ne bo gojila.

Ob 22. uri in 22 minut si je ministrica Katarina Kresal oddahnila. 38 poslancev je podprlo interpelacijo, 40 jih je bilo proti. Interpelacija bi bila izglasovana, če bi zanjo glasovalo 46 poslancev.

Glede na rezultat je vseh 38 opozicijskih poslancev enotno pritisnilo tipko za interpelacijo, nekateri v koaliciji pa niso pritisnili nobene tipke.

"Predlagatelji niso povedali nič novega. Vztrajajo na enih in istih floskulah in insinuacijah. Ta razprava je dokazala, da ni nobenega argumenta, da sem naredila kaj narobe kot ministrica," je rezultat glasovanja komentirala Kresalova. Glede Zaresa, ki ji ni dal stoodstotne podpore, pa: "Ne bom gojila zamere."

Nujni sestanek

Premier Borut Pahor je sicer tik pred glasovanjem, medtem ko je Kresalova še zadnjič utemeljevala pred poslanci, zakaj je interpelacija neupravičena, sklical sestanek koalicije. Na njem je jasno nakazal, da pričakuje strnitev koalicijskih vrst pri zavrnitvi interpelacije.

A Zares je vztrajal pri dopoldanski zahtevi; do desete ure zvečer, ko se konča razprava, jim mora ministrica Katarina Kresal pokazati pogodbo med podjetjem Ram Invest in Hypo Leasingom.

Glede na rezultate naše ankete je bilo 63 odstotkov naših bralcev prepričanih, da Kresalova ne bo prepričala poslancev, 37 odstotkov pa, da jih bo. Oddanih je bilo 1625 glasov.

Ker se to ni zgodilo, se je del poslancev Zaresa vzdržal glasovanja. Pahorja pa pozivajo, naj naroči raziskavo vseh okoliščin najema prostorov za Nacionalni preiskovalni urad, analizo najemnih pogodb vseh ministrstev in čimprejšnjo ustanovitev sklada za upravljanje nepremičnin.

Tudi DeSUS je po sestanku s Pahorjem dejal, da bo vsak glasoval po svoji vesti.

Več žalitev kot argumentov
V razpravi o krivdi oziroma nedolžnosti notranje ministrice Katarine Kresal so se sicer nekateri poslanci zatekli bolj k žalitvam kot argumentom.

Da ministrica Kresalova ni dama, da nima šarma, trdi Miran Györek iz SNS. Ministrici Ljubica Jelušič in Irma Pavlinič Krebs sta simpatični in sta materi, Kresalova to ni, pravi Györek. Karakter ministrice je ocenil kot policijski in pravi, da kot taka ne bi smela biti v službi ljudi. "Vsi notranji ministri vseh evropskih držav nimajo toliko grehov in obtožb za vratom, ko jih ima naša ministrica za notranje zadeve," je še dodal.

Darja Lavtižar Bebler iz SD je predsedujočega razpravi Franca Cukjatija iz SDS opozorila, da bi moral preprečiti osebne žalitve na račun Kresalove, a je Cukjati dejal, da se bo vzdržal komentarja na njen poziv.

Jožef Jerovšek iz SDS je Kresalovi očital, da se je "iz umetno zgrajene Device Orleanske do danes pretvorila v hladnokrvnega oblastnika". To je po njegovem mnenju opazila tudi javnost, ki je tako kot opozicija zaznala nenavadne odločitve, ki so navedene tudi v interpelaciji.

Majda Potrata iz SD je ocenila, da današnja debata poteka po principu: "Kriva je, lepa je."

Breda Pečan iz SD pravi, da opozicijo pri Kresalovi moti enaka lastnost kot pri nekdanjem kmetijskem ministru Milanu Pogačniku, in sicer sposobnost. Kot pravi Pečanova, je moral Pogačnik odstopiti, ker se je izkazal za sposobnega, zdaj pa bi opozicija to rada dosegla še pri Kresalovi.

Gospodarska logika
Kresalovi se med drugim očita, da je mesečni lizing obrok, ki ga Igor Jurij Pogačar plačuje banki za stavbo, v kateri je Nacionalni preiskovalni urad (NPU), nižji, kot mesečna najemnina, ki jo ministrstvo plačuje Pogačarju za isto stavbo.

"Kot jaz vem, je v gospodarstvu logično, da je neka najemnina višja od obroka za lizing," pravi poslanec Zaresa Franco Juri. Glede afere Baričevič pa pravi, da je mnogim, tudi opoziciji, prišla prav.

"Kaj je bolj sprevrženo, ko nekdo neko dejanje počenja ali ko nekdo to z užitkom opazuje? Imam občutek, da je del javnosti, del medijev pa tudi del politike uporabil ta primer za voajerstvo," je opozoril poslance.

Nasprotno pa Franc Pukšič iz SDS glede NPU pravi: "Pričakujem, da Nacionalni preiskovalni urad že preiskuje Igorja Pogačarja."

Po besedah poslanca SDS Vinka Gorenaka bi bil najem stavbe za NPU na Litostrojski bistveno ugodnejši, saj bi tam najeli 40 tisoč kvadratnih metrov površin za 10,16 evra na kvadratni meter, za 10 tisoč kvadratnih metrov na Dimičevi pa je treba odšteti 13,03 evra na kvadratni meter.

Ob tem je zastavil vprašanje, ki je po njegovem mnenju danes najbolj pomembno: "Koliko zasluži Igor J. Pogačar oziroma Ram Invest?"

Povedal je tudi, da celo dokumentacija lastnika Ram Investa Igorja Pogačarja priča o tem, da bi mu potem, ko bi Hypo Leasingu, ki je lastnik stavbe NPU, 20 let mesečno plačeval po 125 tisoč evrov, ostalo 2.600.000 evrov presežka oziroma razlike med najemnino in obrokom lizinga.

Opozicija Kresalovi tudi očita, da je ves čas razprave ni bilo v dvorani. "Ministrice Kresalove pol dneva ni bilo v dvorani, ko so moji kolegi razpravljali o njej. Lahko se vprašamo, kaj pa, če je vse res? In če je res, je res težko poslušati," pravi Alenka Jeraj, SDS.

Irgl: Kresalova deluje v korist elite
Uvodno besedo ob predstavitvi interpelacije je sicer imela Eva Irgl iz SDS, ki je v obrazložitvi razlogov dejala, da je Kresalova kot ministrica tako v aferi Baričevič kot pri NPU zaobšla člene kodeksa ravnanja javnih uslužbencev.

Ob tem je spomnila na sorodstvene povezave z notranjo ministrico v zadevi Baričevič in na to, da Kresalova "rešuje politične tekmece in ne ve, česa jih obtožuje. Deluje za korist elitnega kroga ljudi."

Policija je bila po njenih besedah zlorabljena v osebne zadeve ministrice. "Policijska preiskava je vodena tako, da se čim več stvari skrije in prikrije. Zaradi tega ste lahko šest ur bdeli nad preiskavo."

Ker so v zadnjih dneh po besedah Irglove v primeru nakupa NPU na dan prišle podrobnosti, ki jih bodo morali preiskati tudi policisti, je Kresalovo pozvala: "Na potezi ste vi. V interesu pravne države in preiskave takoj odstopite. Morali bi takoj odstopiti, ali pa bi vas moral predsednik vlade takoj razrešiti."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.