Slovenija
13 ogledov

Kresalova še zadnjič

Katarina Kresal Nik Rovan
Danes je svoje posle predala dozdajšnja ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal.

Dozdajšnja ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je posle predala ministru za pravosodje in strankarskemu kolegu Alešu Zalarju, ki bo začasno vodil notranje ministrstvo.

Kdo se bo potegoval za prvi stolček na notranjem ministrstvu do predčasnih volitev, pa bo znano ta teden – premier Borut Pahor bo namreč do srede predstavil vseh pet kandidatov, ki naj bi zasedli izpraznjena ministrska mesta.

Ponosna na doseženo

Še pred primopredajo je Kresalova predstavila svoje triletno delo na ministrstvu. Poudarili so, da je bilo v tem času izvedenih ali pa še tečejo 160 projektov. Z varčevalnimi ukrepu so privarčevali 5,8 milijona evrov. Obravnava gospodarske kriminalitete se je lani povečala za 41,1 odstotka, preiskanost pa je bila 95,23-odstotna. Izpostavili so tudi, da se je po številu smrtnih žrtev izboljšala prometna varnost.

Posebej ponosna je na ureditev statusa izbrisanih, na izboljšanje položaja prosilcev za mednarodno zaščito in dvig nivoja pravic migrantom.

Policija vedno imela proste roke

Po besedah Kresalove je ministrstvo za notranje zadeve "vroče" ministrstvo ravno zato, ker v njegovem sklopu deluje tudi policija.

"Vsi smo si zelo želeli, da bi končno enkrat lahko videli tudi epiloge zgodb, ki so pretresale javnost, zato je ministrstvo kot prioriteto tudi postavilo boj proti gospodarskemu kriminalu. Toda, če greš v boj proti gospodarskemu kriminalu, ima to tudi določene posledice," je dejala Kresalova.

To po njenih besedah pomeni, da se bodo v preiskavah morda znašli gospodarstveniki ali politiki, preiskave pa ne morejo ostati skrite. Ob tem poudarja, da policija nobene hišne preiskave ne more opraviti sama, temveč so vsi ti postopki usmerjani s strani "tožilstva, ki daje navodila, kakšna so nadaljnja dejanja policije". Kresalova je še zagotovila, da je imela povsem proste roke, da dela zakonito in strokovno.

Kresalova ljudi nikoli ni puščala neopredeljenih – glasni so bili tako njeni podporniki kot nasprotniki. Kaj vse je zaznamovalo njen mandat, preberite v tem članku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.