Slovenija
14 ogledov

Kresalova: vtikamo se v vsakogar

katarina kresal sad 250409 Žurnal24 main
"Postali smo zalezovalna družba. Vtikamo se v vse in vsakogar, vedeti želimo vse o vsakomer," Kresalova komentira odzive javnosti o zdravljenju predsednika države Danila Türka v tujini.

Notranja ministrica in predsednica LDS Katarina Kresal je na spletni strani stranke zapisala, da so mediji po objavi novice o operaciji Türka v avstrijskem Innsbrucku bolj kot povsem človeškemu vprašanju, kako se predsednik počuti in kako okreva po posegu, posvetili problematiziranju dejstva, da se je odločil za zdravstveni poseg v tujini.

"Postali smo zalezovalna družba. Vtikamo se v vse in vsakogar, vedeti želimo vse o vsakomer. Nikomur ne priznavamo ne pravice do svobodnega odločanja niti najmanjše pravice do zasebnosti in dostojanstva, četudi gre za tako občutljivo in intimno odločitev, kakršna je zdravje posameznika," je zapisala Kresalova in dodala:

Spomnimo, da so predsedniku države Danilu Türku zaradi rakavega obolenja odstranili prostato, poseg pa se je prejšnji torek zgodil v avstrijskem Innsbrucku. Več v tej povezavi.

"Enostavno ne razumem, zakaj želijo mediji tudi iz tovrstne povsem zasebne odločitve o tem, kje se bo nekdo zdravil, ustvariti zgodbo, med ljudi pa zasejati seme dvoma, da naš zdravstveni sistem ni dovolj dober. Zakaj skušamo pri tovrstnih odločitvah slovenskemu zdravstvenemu sistemu oporekati strokovnost, metati slabo luč na slovenske zdravnike? Je novinarsko poročanje nekaj vredno le, če ustvari afero? Če ustvari teorijo zarote tudi tam, kjer je ni?"

Po mnenju Kresalove imajo državljani pri javni osebnosti pravico vedeti, kakšno je njeno zdravstveno stanje in ali je še sposobobna opravljati svojo funkcijo. "Ali pa mora predsednik resnično pojasnjevati tudi svojo odločitev, če se je odločil za operacijo in zdravljenje v tujini? Mar nimamo prav vsi le enega življenja, o katerem se imamo avtonomno pravico odločati sami in ostalim ne opravičevati svojih odločitev?"

"Družba, v kateri živimo, je demokratična. V njej je zagotovljena svoboda izražanja, širjenja mnenj, idej in informacij. Pa vendar – ohranimo v tej družbi vsaj tisti minimalni etični standard, ki tudi javnim osebnostim zagotavlja pravico do dostojanstva. Že samo dejstvo bolezni je dovolj hudo," zaključuje Kresalova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.