Slovenija
5 ogledov

Kresalova zahteva odstop Gorenaka

Gorenak meni, da je vlada s spotom Čepinove sama sebe ustrelila v koleno.  
(Fo Žurnal24 main
Torkova odločitev ustavnega sodišča o zaustavitvi referenduma o odvetniški noveli odmeva v slovenski politični javnosti. Največ odziva je sprožila izjava poslanca SDS Vinka Gorenaka.

Slednji je namreč v odzivu na torkovo odločitev ustavnega sodišča dejal, da je malenkostna večina ustavnega sodišča podlegla pritiskom leve tranzicijske politične opcije in kapitalsko-odvetniškemu lobiju, katerega interese so s tem zaščitili. "Odločitev je vsebinsko gledano popolnoma nerazumljiva, usmerjena proti državljanom in njihovim interesom, hkrati pa dokazuje, da je tudi Ustavno sodišče RS, kot najvišja sodna avtoriteta, pripravljeno 'v imenu ljudstva' ščititi ozke kapitalsko politične povezave," je zapisal Gorenak.

 

Zalar: Zaključeno sistemsko urejanje odvetništva

Odločba ustavnega sodišča glede referenduma o noveli zakona o odvetništvu pomeni, da je sistemsko urejanje odvetništva zaključeno, je dejal minister za pravosodje Aleš Zalar. Po njegovi oceni je za državljane najpomembneje, da ta odločba v ospredje postavlja javni interes. "In to glede vprašanja, kako zagotoviti dostop do sodišča tistim, ki si zaradi slabega premoženjskega stanja tega ne morejo privoščiti brez zagotovljenega sistema brezplačne pravne pomoči," je dodal minister.

Podpredsednik državnega zbora Miran Potrč, ki je medtem novelo zakona o odvetništvu že poslal predsedniku države  Danilu Türku, da ga objavi, je dejal, da se osebno in v imenu DZ ograjuje od Gorenakovih izjav. Zanj so bile vse žaljive izjave neprimerne in kažejo na pomanjkljivo pravno kulturo. Bolj ostro se je odzvala predsednica LDS Katarina Kresal, za katero so izjave poslanca SDS šokantne, nevredne demokrata, poslanca in doktorja znanosti. "Ker gre za osebo, ki predseduje odboru za notranjo politiko, kliče po njegovem takojšnjem odstopu s tega mesta," meni Kresalova.

Po mnenju poslanske skupine Zares pa so Gorenakove izjave neupravičen in neprimeren napad na ustavno sodišče. "Presenečeni smo, da predsednik odbora javno blati temelje pravnega reda RS s tem, ko zanika temeljna načela pravne države in načelo delitve oblasti," so zapisali poslanci Zaresa.

Torkova odločitev ustavnega sodišča pa je presenetila poslance Slovenske ljudske stranke. "Ustavno sodišče je z malenkostno večino preprečilo našo pobudo za referendum o navedenem zakonu, kar je sicer zakonit, a v tem primeru nepotreben poseg v ustavno pravico državljanov, da na referendumu odločajo o vseh vprašanjih, ki se urejajo z zakonom," so poudarili. Prepovedi referendumskega odločanja bi morale biti po njihovem mnenju premišljene, vsestransko utemeljene in zelo zadržane.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.