Slovenija
282 ogledov

Kresalovo sumijo davčne utaje

Kresalova in Senica naj bi med letoma 2005 in 2007 sumljivo kupila pet luksuznih Žurnal24 main
Senica in Kresalova naj bi bila po mnenju Dursa pri nakupih petih razkošnih avtomobilov vpletena v davčno utajo in ponarejanje listin. Oba vse obtožbe zanikata.
"Vse moje davčne obveznosti so poravnane. Posebej poudarjam, da je DURS v odstopu anonimne prijave tožilstvu izrecno zapisal, da ne razpolaga z dokazi, da sva bila s partnerjem aktivno vključena v pridobivanje vozil iz EU v Slovenijo," nam je v odgovoru zapisala Kresalova. Dodaja, da je zgovorno dejstvo, da se je tovrstni zapis pojavil ravno v času, ko se na novo razčiščuje trgovina z orožjem in ugotavlja prirejanje arhivskih dokumentov. "Dokumenti, ki so nastali na podlagi anonimne prijave, so bili spravljeni v javnost izključno z namenom, da me oblatijo in mi povzročijo resno politično škodo," konča.

Zanika tudi Senica
Senica je v izjavi za STA zapisal, da so v Durs zapisali, da ne razpolagajo z dokazi, da bi bil on oz. njegova življenjska partnerica kakorkoli aktivno vključena v uvoz vozil iz Evropske unije v Slovenijo. Ob tem je tovrstno povezanost tudi zanikal.

Na Dursu niso želeli komentirati, če je objavljeni dokument pristen, saj - kot so povedali za STA - konkretnih dejstev zaradi varstva davčne tajnosti ne morejo povedati. To pomeni, da tudi ne morejo potrditi pristnosti dokumenta, saj bi s tem kršili pravilo davčne tajnosti.

Davčna uprava je 6. oktobra lani na ljubljansko okrožno državno tožilstvo poslala dokumentacijo, ki po mnenju Dursa kaže "na sum znakov kaznivega dejanja davčne utaje" ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal in odvetnika Mira Senice.

Dopis in priloge Dursa je podpisala namestnica generalne direktorice Dursa Ada Klemenak, Durs pa na podlagi odstopljenih dokumentov tožilstvu predlaga, naj ustrezno ukrepa v skladu s svojimi pristojnostmi, piše Požareport.

Davčna utaja in ponarejanje listin
Davčna uprava je, kot poroča omenjeni portal, ukrepala na podlagi anonimne prijave uslužbenke enega od vpletenih podjetij, Senica in Kresalova pa naj bi bila pri nakupih petih luksuznih avtomobilov vpletena v davčno utajo in ponarejanje listin.

Za podjetja, ki so uvažala in prodajala avtomobile, so inšpektorji in tožilstvo že ugotovili, da gre za tako imenovane missing traderje, zoper sedem oseb pa so podane kazenske ovadbe.

Februarja 2009 so bili tako kazensko ovadeni podjetnik Aleš Čepin, po izboru revije Manager eden od najbogatejših Slovencev Loris Požar in širši javnosti nepoznani Primož Bradeško, Andrej Jeršič, Damjan Metelko, Gregor Vidic, Džabiri Hebilj in Miha Kušar.

Iz dokumentacije, ki jo je objavil Požareport, je razvidno, da Durs "zaenkrat še ne razpolaga z dokazi, da sta bila oba končna potrošnika avtomobilov", Katarina Kresal in Miro Senica, "resnično aktivno vključena v pridobivanje njunih osebnih vozil iz Evropske unije v Slovenijo," zato so zadevo odstopili državnemu tožilstvu.

Vpleten celo AMZS
Kresalova in Senica naj bi med letoma 2005 in 2007 sumljivo kupila pet luksuznih avtomobilov. Gre za znamke Aston Martin DB9, Audi A8, Mercedes Benz S 500L, Porsche Cayenne in še en Audi A8.

Večina teh avtomobilov je parkiranih na vrtu vile Barjanke, kjer je odvetniška pisarna Mira Senice. Kupovala sta neposredno ali prek posredniških firm in slamnatih kupcev posameznikov od podjetij Project, d. o. o., Europrojekt, d. o. o., in Sap Komerc, d. o. o., prvih odkritih missing traderjev v Sloveniji.

Pri nakupu aston martina je bil posrednik celo AMZS, kjer nadzorni svet družbe vodi podjetnik Igor Jurij Pogačar, znan iz afere Nacionalnega preiskovalnega urada in prijatelj para Senica-Kresal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.