Slovenija
24 ogledov

Kresnik že tretjič Jančarju

Drago Jančar IFP
Kresnika za najboljši slovenski roman je prejel Drago Jančar za roman To noč sem jo videl. Edini, ki je nagrado prejel trikrat.

Žirija je kresnika za najboljši slovenski toman podelila pisatelju Dragu Jančarju za roman To noč sem jo videl. Mirana Hladnika, Vesno Jurca Tadel, Urbana Vovka in Miriam Drev je prepričal s svojim pristopom pripovedovanja. Zgodbo o glavni junakinji Veroniki namreč pripoveduje pet oseb, on pa se v romanu sploh ne pojavi. "Vse resnice se na koncu zgostijo v spoznanje, da je zgodovina nad človekom. Da ga prizadeva s hudim, toda prav zaradi tega je človek velik v ljubezni in v trpljenju, a tudi v zmotah in idejah," je zapisala žirija.

Jančar, ki je postal prvi avtor, ki je kresnika v njegovi 21-letni zgodovini prejel že trikrat. Ob prejemu nagrade se je pisatelj med drugim zahvalil Mariji Cvetek, brez katere tega romana ne bi bilo.

V finalni izbor za letošnjega kresnika je žirija uvrstila še dela Na zlati obali Evalda Flisarja, Pobočje sončnega griča Štefana Kardoša, Mož, ki je jahal tigra Sebastijana Preglja in Odličen dan za atentat, ki jo podpisuje Vladimir P. Štefanec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.