Slovenija
20 ogledov

Kresovci se bodo vrteli ob 35-letnici

Ljudsko izročilo ohranjajo v čim izvirnejši obliki, saj menijo, da narod brez te Žurnal24 main
Slavnostno. Na koncertu o ljubezni sprehod skozi skoraj vse slovenske pokrajine. Novi kostumi in gostje.

Ob dnevu žena je minilo 35 let, odkar so člani Folklornega društva Kres prvič javno nastopili. Umetniška vodja društva, ki danes šteje 130 folkloristov, starih od pet do 75 let, je ves čas Branka Moškon. Ob obletnici v soboto ob 19.30 v Športni dvorani Leona Štuklja pripravljajo slavnostni večer, katerega vodilo bo tudi njihovo siceršnje geslo Brez ljubezni plesa ni, kdor se ljubi, se vrti.

Od mladih nog
"Delujemo v osmih skupinah: najmlajši se seznanjajo s prvimi plesnimi koraki, mladinska skupina spoznava že prave postavitve, veterani plešejo v dveh skupinah, mlajši v vodilni skupini pa pomenijo nosilno postavo novomeške folklore. Imamo tudi tamburaše in godce," našteje Moškonova.

Na slavnostnem koncertu se bodo sprehodili skozi skoraj vse slovenske pokrajine, večer pa bodo popestrili novi obrazi, novi in obnovljeni kostumi ter dvoje gostov: učiteljski pevski zbor osnovne šole Grm in Trio Volk Folk iz Ilirske Bistrice, ki spada med najboljše poustvarjalce slovenskega ljudskega izročila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.