Slovenija
16 ogledov

Kriminal ne pozna meja

Kriminalisti so govorili o povezovanju pri mednarodnih preiskavah. Na fotografij Žurnal24 main
Konferenca. Direktorji kriminalističnih policij za skupne preiskovalne skupine.

“Posebnost prve konference direktorjev kriminalističnih policij je, da se pogovarjamo o treh pomembnih vprašanjih: o računalniški in organizirani kriminaliteti ter o tem, kako vzpostaviti skupne preiskovalne skupine za boj proti mednarodnemu organiziranemu kriminalu,” je ob sredinem začetku dvodnevne konference kriminalistov v Bohinju povedal direktor kriminalistične policije Aleksander Jevšek.

Na konferenci sodelujejo tudi kriminalistične policije Avstrije, Madžarske, Hrvaške, Bosne in Hercegovine in drugih držav ter predstavniki Europola in Evropske komisije, namenjena pa je razpravi o krepitvi sodelovanja v boju proti računalniški kriminaliteti ter ustanavljanju skupnih preiskovalnih skupin za preprečevanje trgovine z ljudmi in tihotapljenja kokaina iz Južne Amerike v Evropo.

Živi laboratorij
Marko Dominković, namestnik direktorja bosansko-hercegovske agencije za preiskave in varovanje Sipa, je dejal, da bi se morala tovrstna konferenca organizirati že prej; kriminalci so se že davno povezali, zato se morajo povezati tudi kriminalisti, je pojasnil.

Vodja enote za organizirani kriminal pri Europolu Patrick Gerard Byrne je pristavil, da kriminal ne pozna meja, zato Europol podpira združene preiskovalne ekipe. Predstavil je tudi projekt integracije podatkovnih zbirk Interpola v nacionalni policijski sistem, ki ga je izvedla slovenska policija, po Jevškovih besedah pa Slovenija na konferenci ne skriva ambicije, da želi postati nosilka prvega živega laboratorija za računalniško kriminaliteto v širši regiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.