Slovenija
23932 ogledov

Video: Ne boste verjeli, s čim sta služila kriminalca v Žalcu

zaseg tobaka
1/3
Finančna uprava RS
Finančna uprava je na območju Žalca pri pregledeu kmetijskega objekta odkrila linijo za nezakonito proizvodnjo drobno rezanega tobaka.

V torek, 7. februarja 2023, je Finančna uprava RS na območju Žalca izvedla finančno preiskavo. V kmetijskem objektu so odkrili in zasegli linijo za nezakonito proizvodnjo drobno rezanega tobaka. 

Zasegli so tri električne industrijske stroje za rezanje listov tobaka v drobno rezan tobak in stroj za pakiranje drobno rezanega tobaka v manjšo potrošniško embalažo. V objektu je bilo 793 kilogramov razpecljanih tobačnih listov in 192 kilogramov drobno rezanega tobaka, pakiranega v vrečah za nadaljnjo nezakonito prodajo.

Pri pregledu osebnega vozila, ki je zapuščal lokacijo nezakonite proizvodnje, je bilo odkritih še 200 kilogramov drobno reznega tobaka, ki je bil namenjen prodaji na slovenskem črnem trgu.

Finančna uprava je tako preprečila davčno utajo v višini najmanj 158.000 evrov (vključena je trošarina in DDV). Odkrili in zasegli so tudi več tovornih listov za prevoz tobačnih listov ter gotovino.

💥V začetku februarja smo odkrili nezakonito proizvodnjo drobno rezanega tobaka, kjer so ga proizvedli vsaj 6.600 kg in tako utajili za milijon evrov 💶 dajatev. Zasegli smo 3 industrijske stroje za rezanje listov tobaka in stroj za pakiranje v manjšo potrošniško embalažo🚬. ▪️Več: https://www.gov.si/novice/2023-02-20-odkrita-proizvodnja-drobno-rezanega-tobaka-na-obmocju-zalca/

Posted by Finančna uprava RS on Monday, February 20, 2023

Storilca iskali tuji organi

Preiskava je pokazala, da sta nezakonito proizvodnjo izvajala tuja državljana, ki so ju z Europolovo mednarodno tiralico tuji organi iskali zaradi kaznivih dejanj v tej državi. Po končanju postopkov sta bila zato predana policiji v nadaljnji postopek.

Iz zbranih dokazov je razivno, da je bilo v odkritem ilegalnem obratu pred tem nezakonito proizvedeno najmanj 6.600 kilogramov drobno rezanega tobaka, kar pomeni, da sta sostorilca s prodajo na črnem trgu utajila okrog milijon evrov (vključena je trošarina in DDV), je sporočila finančna uprava. 

Zoper storilca so uvedli prekrškovni postopek po Zakonu o trošarinah.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • robi2107 10:58 20.februar 2023.

    Njun problem je, da sta utajila samo 158 k€. Če bi utajila 1 M€, bi ju imenovali podjetnika. V stilu misli Kaj je rop ene banke proti ustanovitvi banke.