Slovenija
5800 ogledov

Kriminalist priznal: Še vedno sem v stikih s Počivalškovo tesno sodelavko

Zdravko Počivalšek Anže Petkovšek Zdravko Počivalšek, intevju z ministrom za gospodarstvo.
Na seji parlamentarne komisije, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v delo policije, so danes zaslišali številne priče.

Odstavljeni direktor: Priznal mi je, da je bilo takšno naročilo politike

Prvi je pričal nekdanji direktor Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi (GPU) Boštjan Lindav, ki je bil razrešen aprila lani in premeščen v delovno skupino za migracije, ki so ji nekateri nadeli ime "delovna skupina za nezaželene sodelavce". V njej so namreč pristali številni uslužbenci policije, ki so vladi trn v peti. Lindav je zatrdil, da je v več kot tridesetih letih službovanja svoje delo vedno opravljal strokovno zakonito in nepristransko, a je bil s sodelavci pogosto žrtev diskreditacije. Te gredo po njegovi oceni "čez vse meje".

Opisal je tudi svoj razgovor z Antonom Travnerjem, ki je z mesta generalnega direktorja policije odstopil na dan hišnih preiskav zaradi sporne nabave zaščitne opreme. Te so, kot smo že pisali, potekale tudi na domačem naslovu gospodarskega ministra Zdravka Počivalška.

Lindav je povedal, da mu je Travner ob odstavitvi s položaja na koncu priznal, da je to moral storiti zaradi naročila iz politike. Lindav je izvedel tudi, da je bil edini pogoj, da Travner prevzame mesto v. d. generalnega direktorja policije, njegova zamenjava ter zamenjava Darka Muženiča, ki je takrat še vodil NPU. Po njegovem mnenju je bil razlog za to, da je vladajočim stopil na žulj, njegova prisotnost na nenapovedanem nadzoru KNOVS februarja 2020 in njegovih pripomb v zapisniku.

Marjan Fank, Boštjan Lindav | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Zato naj bi ga tudi želeli premestiti na Finančno upravo RS, kljub temu da se Lindav kot policist tam ni videl. Zdaj, po premestitvi, ima Lindav kot višji policijski svetnik v vodstvu GPU bistveno omejen dostop do informacij, kot je pojasnil, ima dostop le do svoje elektronske pošte in do operativnih funkcij na nivoju, kot ga ima policist prvi dan, ko vstopi v policijske vrste.

Preživela pet generalnih direktorjev, šestega ne ...

Tudi nekdanja vodja Sektorja za odnose z javnostmi na Generalni policijski upravi Vesna Drole, ki je na tem položaju preživela pet generalnih direktorjev policije in pet različnih ministrov za notranje zadeve, se je morala po prihodu Travnerja posloviti od svojega položaja, čeprav je v času svojega delovanja prejela celo mednarodno nagrado PRO.PR za svoj prispevek k razvoju in promociji odnosov z javnostmi.

Kot je na zaslišanju poudarila Droletova, je policija v zadnjem letu in pol zapravila velik del ugleda, komunikacija z javnostjo pa postaja vse bolj avtoritarna. Anton Olaj policistov ne brani pred neupravičenimi napadi ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, temveč molči, je dejala.

Razkrila je tudi okoliščine svoje zamenjave. Dejala je, da jo je Travner prej večkrat pohvalil, nato pa ji je povedal, da je na tem mestu predolgo in da njena zamenjava ni politična. Tudi njo so prestavili v delovno skupino za migracije. V tej skupini po njenih besedah sicer ni niti enega strokovnjaka za migracije, člani pa svoje premestitve vanjo občutijo kot kazen za svoje dosedanje delo. Celo vodja te skupine, Branko Maksimovič, naj bi jim že večkrat namignil, da vsi vedo, zakaj so tam.

Anton Olaj | Avtor: MNZ Policija MNZ Policija

Zaposlena v kabinetu ministra je njegova dobra prijateljica

Zaslišali so tudi kriminalista Mitjo Nerata, ki je na NPU nadomestil še enega "motečega" člana policije, Igorja Kekca. Spomnimo, menjava se je zgodila po hišni preiskavi pri ministru Počivalšku. Nerat naj bi bil sicer po poročanju medijev povezan z eno izmed Počivalškovih svetovalk, Katarino Bovha.

"Jaz o sumih političnega vmešavanja v delo policije ne vem nič," je kratko in jedrnato predstavil svoja opažanja. Priznal je, da Katarino Bovha osebno pozna, saj sta bila tri leta sodelavca v Celju. Zanikal pa je, da pozna Počivalška, prav tako je zatrdil, da nima z njim nobenih stikov. Pojasnil je, da se ukvarja s preiskavo TEŠ 6, zato ga je po njegovem mnenju omenjal tudi Počivalšek, saj da se "zaveda, kaj pomeni za državno družbo in državo 261 milijonov".

O zaposlitvi na NPU se je pogovarjal s Petro Grah Lazar, je povedal. Priznal je tudi, da je še vedno v stiku z zaposleno v Počivalškovem kabinetu. Pojasnil je, da je gospa izredna strokovnjakinja na področju ekonomije, jo neizmerno ceni, zato je z njo še vedno "v zelo dobrih odnosih in vedno bom". Je pa Nerat zatrdil, da ne preiskuje zadev, povezanih s Počivalškom, lahko le po potrebi zamenjuje vodje preiskave. 

Petra Grah Lazar in sodelavci | Avtor: Policija Policija
Dejal je, da ima preveč dela s TEŠ 6, zato se ne more ukvarjati z drugimi zadevami, nadomešča le, kar se tiče organizacijskih zadev. Zatrdil je tudi, da nima možnosti vpogleda v zadevo. "Datoteke so zaklenjene, dokazi so zaklenjeni," je zatrdil.  

Po Neratovih informacijah je Bovha od 2014-2016 delala na PU Celje, se nato za dve leti začasno zaposlila na MGRT, jeseni 2018 se je vrnila na PU Celje in bila do jeseni 2019 tam zaposlena. Leta 2019 je dala odpoved in šla iz policije. Konec 2019 se je zaposlila v Počivalškovem kabinetu, kjer je še danes. Neratu je povedala, da je Počivalška poznala še preden se je tam zaposlila.

Hojs ga je poklical na sestanek

Tudi s Hojsom je bil v stiku že pred zaposlitvijo na NPU. "Jaz osebno sem bil zelo presenečen, kaj bi rad minister od mene," se je spomnil, to naj bi bilo okrog 20. marca. Govorila naj bi prav o TEŠ 6, Hojs naj bi bil prijetno presenečen, ko je uspelo oškodovani slovenski družbi skleniti poravnavo. "Gospod mi je čestital in mi je zaželel veliko uspehov pri nadaljnjem preiskovanju kaznivih dejanj," je povedal Neret. 

S Hojsom se nista pogovarjala o novi službi, prav tako mu ni dajal nobenih navodil. Po zaposlitvi na NPU pa ga je Hojs kontaktiral. Pri njemu naj bi bil gospod, ki ni vedel, na koga naj se obrne s prijavo, zato ga je Hojs prosil za nasvet.

Vpogled v dokumentacijo preiskave ali ne?

Poslanke Nataše Sukič s svojimi odgovori ni prepričal. Želela je vedeti, kdo preiskuje zadevo, povezano s Počivalškom, a tega javno ni želel razkriti, najprej je dejal, da bo nadaljeval na zaprti seji, nato pa je zatrdil, da sploh ne ve, kdo preiskuje ta primer.

Ne zdi se mu, da gre v primeru druženja s Počivalškovo sodelavko za konflikt interesov. "Z vsem spoštovanjem, na prejšnji seji ste govorili, da dvomite v mojo kredibilnost. Tudi jaz bi lahko dvomil v vašo kredibilnost, glede na to, kako izražate skrb za gospodarski kriminal, izrazite samo dva primera," je odvrnil Sukičevi.

Očitala mu je, da ni zavrnil pooblastila, da ima vpogled v katerokoli točko v preiskavi, če to želi. Nerat pa je vztrajal, da nikoli ni vpogledal v dokumentacijo in da pooblastil nima. Sukičeva je spomnila, da je pred časom sam priznal, da pooblastilo ima. "Še zdaj ga lahko zavrnete zaradi lastne integritete," je dodala.

Trenutno ne vodi preiskave v zvezi z Rokom Snežičem, je še zatrdil. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • migi 17:36 12.november 2021.

    MADONA...VSI SE VLEČEJO VEN...KOLK JIM PLAČA VLADAJOČA STRUKTURA??? O TEM PA NIČ!!!!!