Slovenija
11 ogledov

Kriminalisti le zasegli dokumente

Gordana Živčec Kalan. (Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Koprskim kriminalistom do danes le uspelo zaseči dokumente o spornem posojilu, ki jih Gordana Živčec Kalan včeraj ni želela izročiti. Zares poziva k odstopu.

"V dobro slovenskega zdravstva, ugleda slovenskih zdravnikov, zaradi transparentnosti delovanja same zdravniške zbornice, pozivamo Gordano Živčec Kalan k odstopu. Dejstvo je, da so na njena vprašljiva in nenavadna dejanja in ravnanja v preteklosti večkrat, poleg drugih pristojnih institucij, opozarjali že njeni zdravniški kolegi, člani zdravniške zbornice Slovenije, vendar se spremenilo ni nič."

S temi besedami je vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem Gordano Živčec Kalan, vršilko dolžnosti direktorice v Zdravstvenem domu Izola in predsednico Zdravniške zbornice, pozvala k odstopu.

Ob tem se sprašuje, ali  "takšnemu vehementnemu obnašanju Živčec Kalanove botruje tudi zakonsko določeno obvezno članstvo v zdravniški zbornici?"

Politično motivirano
V Zdravniški zbornici pa so se na poziv Zaresa ostro odzvali. Izpostavljajo, da stranka Zares zaradi afere Ultra „nima najmanjše moralne pravice in verodostojnosti pozivati kateregakoli predsednika ali predsednico katerekoli nevladne ali druge organizacije k odstopu“.

Pri Živčec kalanovi pa da ni bila ugotovljena nobena kršitev zakona, pač pa da je šlo le za zlonamerne interpretacije na podlagi nepreverjenih in nepopolnih informacij. „Ravno poziv stranke Zares je dodaten dokaz, da je v ozadju politično motiviran in dirigiran interes, ki si želi podrediti tudi slovensko zdravništvo.“

Sledi pregled dokumentacije

Kriminalisti so do dokumentov prišli z odredbo okrožnega koprskega sodišča. "Na podlagi izdane odredbe sodišča so kriminalisti dne 11. 1. 2011 opravili hišno preiskavo poslovnih prostorov zavoda in zasegli iskano dokumentacijo. Šele po pregledu zasežene dokumentacije in z zbiranjem dodatnih obvestil bo mogoče potrditi ali ovreči sum storitve kaznivega dejanja," so sporočili s Policijske uprave Koper.

Danes ni mogla reči ne
Kot smo že poročali
, Živčec Kalanova ni ugodila včerajšnjem zaprosilu kriminalistov po izročitvi dokumentov. Zatrdila je, da njihovo zaprosilo ni bilo dovolj natančno.

Dokumenti, ki so zdaj le v rokah preiskovalcev, se nanašajo na domnevno sporno posojilo. Zdravstveni dom Izola je prek Poštne banke Slovenije gradbenemu podjetju Mabra inženiring dal posojilo z obrestno mero nekaj čez sedem odstotkov, v zameno pa je zdravstveni dom kot garancijo dobil stanovanje, ki ga je Mabra inženiring že prenesel na enega od podizvajalcev. Posojilo je znašalo 150 tisoč evrov, Živčec Kalanova vse od izbruha afere trdi, da je šlo za dobro gospodarjenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.