Slovenija
19 ogledov

Kriminalisti na občini

Na Studencih so marca letos polagali temeljni kamen za četrti dom starostnikov v Žurnal24 main
Dom za starejše. Župan Kangler osumljen zlorabe položaja. Iskali tudi javne dokumente.

V sredo pozno popoldne so mariborski kriminalisti zasegli in odnesli nekaj dokumentov, povezanih s podjetjem Dom pod Gorco, kar so potrdili tudi na mariborski občini. Kriminalisti so obiskali prostore mariborske občine, Javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči (JP GSZ), podjetja Dom pod Gorco in Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor (JMSSM), ki imata sedež na istem naslovu.

Župan zlorabil položaj?

Preučuje tudi Kos
Skromne informacije. Prijavo na temo gradnje doma starostnikov v Mariboru na Studencih je 23. aprila prejela tudi Komisija za preprečevanje korupcije. “MOM smo zaprosili za dokumentacijo, ki smo jo prejeli 9. junija, in je trenutno še v fazi proučevanja,” so pojasnili na protikorupcijski komisiji. Kaj točno so policisti iskali, nam zaradi interesov preiskave na mariborski policijski upravi niso razkrili. Povedali so le, da zbirajo obvestila v zvezi s sumom storitve kaznivih dejanj.

Kot smo izvedeli in je razvidno iz odredbe preiskovalnega sodnika, kriminalisti proučujejo sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja in pravic, česar je osumljen Franc Kangler, župan Mestne občine Maribor (MOM), in še nekateri drugi uradniki MOM in javnih podjetij, ki so v občinski lasti. Kriminalisti proučujejo ustanovitev in zadolževanje podjetja Dom pod Gorco. Spomnimo, da je mariborska občina (75,6 %) skupaj z JMSSM (24,3 %) marca lani ustanovila gospodarsko družbo za gradnjo in izvajanje dejavnosti doma upokojencev in oskrbovanih stanovanj, kar so izglasovali in potrdili tudi mariborski mestni svetniki.

Sporen prenos nepremičnin
Naš vir navaja, da naj bi bil sporen predvsem prenos vložka v obliki nepremičnine v vrednosti okrog milijon evrov, ki sta ga družbenika ob ustanovitvi dala na podjetje Dom pod Gorco, saj je bil ta prenesen na zasebno podjetje. Sporna naj bi bila tudi dano občinsko poroštvo za najem kredita v višini 13,8 milijona evrov in oprostitev plačila komunalnega prispevka. Naši dobro obveščeni občinski viri pa zatrjujejo, da občina ni dala nikakršnega poroštva in da je bil komunalni prispevek v višini 270 tisoč evrov plačan.

Pojasnila znana danes

3 podjetja in MOM so v sredo obiskali mariborski kriminalisti in iskali dokumentacijo.

“Vse bomo pojasnili na današnji tiskovni konferenci,” je bila včeraj kratka Tatjana Štelcer z mariborske občine. Telefona Irene Hedl, direktorice Doma pod Gorco, in Tanje Vindiš Furman, direktorice JMSSM, sta včeraj zvonila v prazno.

Iskali javne dokumente
Preiskovalni sodnik Janez Žirovnik je 15. junija izdal odredbo o zasegu predmetov za dokazovanje očitanega kaznivega dejanja, ki se jih ne bi dalo zbrati kako drugače; in sicer so med drugim na občini iskali nekaj javno dostopnih dokumentov, kot so družbena pogodba in sklepi mestnega sveta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.