Slovenija
33 ogledov

Kriminalisti na skakalnici

Smučarska skakalnica v Kranju. Iztok Golob
Kranj: državni panožni skakalni center pod drobnogledom kriminalistov. Na fundaciji za šport se počutijo zavedene. Sum ponarejanja dokumentov.

Kriminalisti. Fundacija za šport se počuti zavedeno v primeru financiranja razsvetljave na smučarski skakalnici v Kranju. Od investitorja Smučarske zveze Slovenije (SZS) bo zahtevala povračilo več kot sto tisoč evrov. Projekt je pod drobnogledom ljubljanskih kriminalistov.

Zakaj zavedena

Razsvetljava tudi po dveh letih od poročila SZS o izvedeni investiciji in od zahteve za refundacijo plačanega računa izvajalcu, podjetju ETP Kranj, še ne stoji, je pojasnil direktor Fundacije za šport Drago Balent, ki je pred dnevi opravil inšpekcijski pregled. SZS je leta 2008 za razsvetljavo in fitnes od Fundacije za šport pridobila skoraj četrt milijona evrov. Razsvetljava bi morala biti naslednje leto postavljena, sicer bi sredstva zapadla, saj jih fundacija praviloma izplačuje po končanju del oziroma jih refundira. Ker je od SZS prejela zahtevek in račun opravljenih del, je menila, da je projekt končan.

Sumi kaznivih dejanj

Policijska uprava Ljubljana je potrdila, da vodi v primeru razsvetljave predkazenski postopek v zvezi s sumi kaznivih dejanj. Zaradi tajnosti postopka več informacij ne morejo posredovati in bodo o ugotovitvah obvestili pristojno tožilstvo. Balent meni, da zadeva še zdaleč ni nedolžna.

Za njih projekt odprt

Za SZS je projekt še vedno odprt. "Poskušali ga bomo čim prej pripeljati do konca," je dejal direktor pri SZS Andraž Kopač. Kdaj bi lahko pridobili gradbeno dovoljenje, ni mogel napovedati. Z namero Fundacije za šport, da bo zahtevala vračilo, še ni bil seznanjen. Na vprašanje, zakaj je bilo fundaciji posredovano dokazilo z računom, če dela niso bila dokončana, ni znal odgovoriti. "Takrat še nisem bil na zvezi," je dodal. Prav tako Kopač včeraj ni vedel, kaj bo zveza storila, če bo treba denar vrniti. "Težko rečem. Treba bo oceniti razmere in se odločiti, kako naprej," je sklenil.

Na izdajo gradbenega dovoljenja čakajo tudi pri podjetju ETP. "To, za kar smo dogovorjeni, bomo naredili," je zatrjeval direktor Zvonko Štefe.

Kaj pravi Vogrinec

Sklep o dodelitvi sredstev za razsvetljavo in fitnes je podpisal takratni predsednik sveta fundacije Tone Vogrinec. "Lahko potrdim samo to, da smo sredstva takrat razdelili. S tem se moja zgodba v tem primeru konča. Porabniki odgovarjajo, kako sredstva porabijo. Prepričan sem, da ni bil niti en evro vtaknjen v žep." Vogrinec je SZS zapustil leta 2006, še pred dodelitvijo sredstev, se pa strinja, da bi dogodek lahko škodil njenemu ugledu.

Razočarani nad zvezo

"Žalostno. Organizirali bi lahko že tri tekme za svetovni pokal," pa večletno zamudo pri postavitvi razsvetljave na smučarski skakalnici v Kranju komentira dolgoletni predsednik Smučarskega kluba Triglav Kranj Jože Javornik. "Tako smo razočarani nad to zvezo, da je grozno," je zaključil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.