Slovenija
12717 ogledov

Kriminalisti nad nekdanjega Janševega ministra

Janez Janša Profimedia Janez Janša
Kriminalisti preiskujejo posle ministrstva za okolje pod Vizjakovim vodstvom s podjetjem nekdanjega hišnega svetovalca ministrstva.

Nekdanji minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je v kriminalistični preiskavi. Konec novembra so kriminalisti v okviru predkazenskega postopka obiskali tudi okoljsko ministrstvo (MOP), ki vsebine preiskave ni izdalo, poroča portal Necenzurirano. 

Predmet preiskave naj bi bili posli ministrstva s podjetjem Sol.Lex.Sus, katerega direktor je Vizjakov prijatelj Senko Pličanič, nekdanji hišni svetovalec ministrstva. MOP mu je v času Janševe vlade dodelilo za več kot 600.000 evrov poslov za pripravo zakonodaje in drugih predpisov. Ministrstvo je s Pličaničevim podjetjem sklenilo tudi pogodbo, ki mu bo v devetih letih prinesla 2,4 milijona evrov prihodkov, pri čemer je izvedlo organizacijske spremembe na samem ministrstvu.

Vizjak je namreč razpustil službo za sistem okolja in prostora, ki je delovala kot pravna služba ministrstva. ''Z oslabitvijo uradniškega aparata je Vizjak odprl pot za povečanje vpliva političnih prijateljev in lobistov na pripravo zakonov in predpisov. Obenem je našel razloge za najemanje zunanjih pravnih svetovalcev, ki jim je zagotovil visoke prilive,'' piše portal.

Še isti dan je Pličanič ustanovil podjetje Sol.Lex.Sus, ki je bil edini protikandidat pri petih javnih naročilih na področju priprave zakonodaje Inštitutu za upravno pravo, ki ga obvladuje ga Gorazd Trpin, Pličaničev kolega iz profesorskih vrst.

Pličanič je med drugim pripravil nov zakon o varstvu okolja, za katerega je njegovemu podjetju bilo izplačanih najmanj 167.000 evrov, zakonodajno-pravna služba državnega zbora pa je na predlog podala pripombe k skoraj vsem členom zakona, ustavno sodišče pa je zadržalo izvajanje dela zakona, saj odloča o morebitni neustavnosti nekaterih rešitev.

Tik pred parlamentarnimi volitvami v nov večmilijonski posel

Pličanič je pred časom za Necenzurirano že zanikal, da bi njegovo poznanstvo z Vizjakom imelo vpliv na sklenitev za več kot 600.000 evrov pogodb z ministrstvom in zatrdil, da so nov zakon o varstvu okolja pripravili zaradi številnih opominov Evropske komisije, ki bi lahko pripeljali do tožb in velikih stroškov za Slovenijo.

Dva tedna pred parlamentarnimi volitvami je nekdanja vlada na Vizjakov predlog odobrila 17 milijonov evrov vreden projekt v okviru načrta razvojnih programov, pri katerem bo največji del denarja oziroma skoraj 2,4 milijona evrov dobilo Pličaničevo podjetje Sol.Lex.Sus. Gre za program Life IP Restart, ki ga sofinancira Evropska unija (EU). V okviru tega projekta bodo partnerji skupaj z ministrstvom do leta 2030 iskali tehnične, digitalne in okoljske rešitve za čim večjo reciklažo odpadkov v uporabne proizvode, še poroča portal Necenzurirano.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • mirror 16:15 12.december 2022.

    Tema o Vizjaku, na naslovnici pa Janša.

  • Naklonsky 13:54 12.december 2022.

    Klasična, tisočkrat preizkušena metoda za slovensko rajo odvračanja pozornosti od neumnostih mr. Taubija in njegovega kapital-golobizma.

  • bobubob 11:39 12.december 2022.

    Kaj pa Šabeder, Gantar, Janša in Poklukar kot zdravstveni ministri iz časov kovid blaznila?Bodo tile sploh kdaj prišli na vrsto? Ali pa tule odgovorni, tako kot v ZDA, pričakujejo celo amnestijo? Pustimo, kar je bilo in glejmo naprej? Ker da ...prikaži veča je 'kovid mimo', kot je slišati danes od nekih naših 'strokovnjakov'? Da bi pobegnili, kot je pobegnil Mengele, ni pričakovati, saj se očitno sploh še ne počutijo krive, kaj šele ogrožene.... še več, še vedno javno modrujejo in poučujejo...