Slovenija
136 ogledov

Kriminalisti naj bi ovadili Petana in Zavrla

Franci Zavrl zapušča mesto predsednika NK Olimpija. Žurnal24 main
Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so ovadili pet fizičnih oseb in dve podjetji, ki jim očitajo zlorabo vodstvenih funkcij in podpis protipravnih in škodljivih pogodb.

Med ovadenimi sta prvi mož DZS Bojan Petan in lobist Franci Zavrl, pri katerih so pred tremi meseci potekale odmevne hišne preiskave, poroča POP TV. Osumljenim očitajo zlorabo vodstvenih funkcij in podpis protipravnih in škodljivih pogodb, s katerimi sta se dve družbi okoristili za kar 26,5 milijona evrov, samo DZS za skoraj 20 milijonov.

Ovadeni so v letih 2009 in 2010 po ugotovitvah NPU sklenili vrsto škodljivih pogodb. Po neuradnih podatkih televizije Petanu, lobistu in solastniku agencije Pristop Zavrlu in nekdanjemu nadzorniku Željku Vukoviču kazenska ovadba očita izčrpavanje družb Marina Portorož, Terme Čatež in Turističnega podjetja Portorož. S tem da so pridobili 26,5 milijona evrov koristi, predvsem DZS.

Pri kaznivih dejanjih sta pomagala, kot sta poročala televizija in portal 24ur.com, še nekdanji večinski lastnik Kompasa MTS Aleksander Jereb in cenilec Milan Nefat, ki naj bi priredil cenitev za nepremičninski posel. Izčrpane družbe pa so, tako ob preiskavah direktor NPU, oškodovali za skoraj 54 milijonov evrov.

Osumljenci so, kot sledi iz ovadbe, ki jo povzemata medija, uspeli prenesti premoženje Marine na Turistično podjetje Portorož, nato pa z menjavo delnic DZS tej družbi pridobili več kot 10 milijonov premoženjske koristi. Veliko premoženja so po tem viru DZS pridobili tudi s spretnim manevrom pri menjavi delnic družbe Terme Čatež.

Junija je 140 kriminalistov opravilo 34 preiskav. Petan preko med seboj povezanih družb obvladuje DZS, Terme Čatež, Marino Porotož, Delo Prodajo. Zavrl je takrat dejal, da predvideva, da se je v preiskavi znašel zato, ker je član nadzornega sveta Marine Portorož.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.