Slovenija
22248 ogledov

Kriminalisti ovadili Zdravka Počivalška

Vlada RS Zdravko Počivalšek Vlada RS
Na Nacionalnem preiskovalnem uradu so spisali ovadbo zaradi nabave zaščitne opreme, zaradi suma zlorabe uradnega položaja naj bi bil ovaden tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, poročajo na portalu 24ur.

Ovadba naj bi bila napisala še pred več meseci, a je NPU še ni poslal na tožilstvo.

Za pomoč pri kaznivem dejanju naj bi bila ovadena Počivalškova sodelavka na ministrstvu Andreja Potočnik, ovaden pa naj bi bil tudi dobavitelj medicinskih ventilatorjev Marko Bitenc, direktor podjetja Geneplanet.

V času hišnih preiskav sta bila Počivalšek in Potočnik osumljena oškodovanja javnih sredstev, Bitenc pa takrat še ni imel statusa osumljenca.

Počivalšek in Potočnik naj bi družbi Geneplanet omogočila boljši položaj pri javnem naročanju zaradi izplačila celotnega avansa in glede zahtevane višine bančne garancije. Protipravna korist naj bi znašala 1,7 milijona evrov, to je razlika med nabavno in prodajno ceno 90 ventilatorjev, kolikor je bilo dobavljenih. Sprva je bilo naročenih 220.

Spomnimo, Počivalškov telefon so morali poslati na odklepanje v Nemčijo, saj preiskovalcem ni želel povedati PIN kode, enako naj bi bilo z Bitenčevim telefonom.

Kriminalistična preiskava je bila sicer zaključena najkasneje februarja, takrat so na tožilstvu za 24ur povedali, da so bila izvršena vsa opravila na podlagi njihovih usmeritev. Zakaj ovadba še ni bila odposlana, tako ni jasno. Policija je pojasnila le, da "pregledujejo dodatno pridobljeno listinsko dokumentacijo in zbirajo obvestila".

Se je pa medtem na Twitterju odzval Zdravko Počivalšek. "Končno! Naj se že preišče, kaj se je dogajalo. Za mene me ne skrbi. To je del politike. Kaj vse se pusti uničiti za ceno Svobode. Dokumenta ne poznam, je pa sicer vse skupaj za lase privlečeno," je zapisal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • rogg 09:53 24.maj 2022.

    Sedaj pa ne bo on odločal? Mi bomo odločali !!

  • eminenca 20:08 23.maj 2022.

    ja a njega pa ne bo preiskovala komisija? res čudno, očitno se mudi ... ne vem, za ene komisija, ki zapravla čas in plačane ure seveda , drugi so pa že kar ovadeni ... potem pa sledi sodišče, ki bo ...prikaži več napisalo poročilo kako je na neznanem kraju naročil neznane ventilatorje ... in vse bo spe padlo v vodo ... to je naše strokovno in neodvisno tožilstvo in sodstvo ... kapo dol!

  • molka 17:06 23.maj 2022.

    zaprite tega lopova za 30 let v samico pa scurke za jest in scavnco za pit