Slovenija
39 ogledov

Kriminalisti preiskujejo Bratuškovo

Alenka Bratušek
1/3
Saša Despot
Preiskava na domu Bratuškove v Kranju, kriminalisti pa tudi v državnem zboru in na vladi.

Kriminalisti so opravili preiskavo pri predsednici Zavezništva Alenke Bratušek (ZaAB) Alenki Bratušek. Preiskavo so opravili na njenem domu v Kranju, prišli pa so tudi na sedež stranke in v državni zbor, kamor je že prispela tudi Bratuškova. Kriminalisti pa so hišno opravili tudi v prostih Vlade Republike Slovenije, kjer naj bi se zadržali v generalnem sekretariatu. Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) namreč preverjajo okoliščine izbire Bratuškove za kandidatko za evropsko komisarko.

"Preiskave na podlagi izdane sodne odredbe potekajo na petih lokacijah in sicer gre za preiskave stanovanjskih prostorov, prostorov zakonodajnega in izvršilnega organa države ter prostorov ene od političnih strank," je pojasnil Drago Menegalija z Nacionalnega preiskovalnega urada. "Današnje aktivnosti so usmerjene v zbiranje obvestil in dokazov za utemeljitev suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic." Nobenemu od osumljenih oseb ni odvzeta prostost, ker za to ni podanih zakonskih razlogov.

Operativne aktivnosti opravljajo preiskovalci NPU,  pomoč pa jim nudijo ljubljanski in kranjski policisti. Predkazenski postopek usmerja in vodi Specializirano državno tožilstvo (SDT).

Na vlado so prispeli okoli pol sedme ure zjutraj. "Bil sem zelo neprijetno presenečen, ko sem izvedel zato. Mene tedaj še ni bilo v službi," poudarja predsednik vlade Miro Cerar.

Bratuškova: Nisem se predlagala sama!

Cerar je prepričan, da bi sicer vlada oziroma vladni uslužbenci preiskovalcem omogočili, zagotovili vso potrebno pomoč in podporo, če bi jim prej sporočili, da nameravajo pri njih opraviti preiskavo. "Obžalujem, da se izvaja takšna praksa. Dramatičnost ni bila potrebna in se sprašujem, čemu je bila namenjena. Kdo pa bo kooperativen s policijo, če ne vlada. Nenavadno je, da predsednik vlade doživi preiskavo v svojih prostorih in to v zvezi s prejšnjo vlado. Razmislil bom, kaj to lahko pomeni," dodaja Cerar.

NPU in SDT sta okoliščine predlaganja Bratuškove za komisarko začela preverjati, ko jo je naznanila odvetnica s Primorske, Ana Jug, kot članica civilnodružbenega gibanja Kazenska ovadba.

Bratuškova pravi, da je prijaviteljica že od nekdaj njena "politična nasprotnica."

"Očitajo mi zlorabo položaja in da naj bi si pridobila nepremožensko korist. Komisarska funkcija je politična fukcija. NPU se je ukvarjal s to zadevo, medtem, ko bi se moral ukvarjati z najhujšimi oblikami gospodarskega kriminala," je v izjavi novinarjem povedala Bratuškova. "Nisem se sama predlagala ampak me je stranka. Tudi KPK ugotavlja, da ne bi bilo nič spornega, če bi se, ampak poudarjam, da se nisem," dodaja Bratuškova.

Zasegli možev računalnik

Kot je povedala Bratuškova, so preiskovalci zasegli USB ključke s fotografijami, telefon, možev računalnik, v državnem zboru pa so zahtevali izpise elektronskih sporočil. "Vsa dokumentacija v zvezi s postopkom je na vladi," poudarja Bratuškova. 

Kaj je iskala policija? Ljubezensko pismo z Junckerjem?

"Nimamo enakih vatlov za vse," pa meni strankarski kolega Alenke Bratušek Jani Möderndorfer. "Ne preiskovalni sodnik ne tožilstvo nista presodila, kdaj se neka hišna preiskava opravi ... Kaj je iskala policija pri Bratuškovi doma? Ljubezensko pismo z Junckerjem?" sprašuje Möderndorfer. "Problematično je, da je to preiskavo sploh nekdo odobril, " še dodaja. 

Čeferin: še sami ne vedo!

Da Nacionalni preiskovalni urad Bratuškovo preiskuje zaradi kandidature v Evropsko komisijo, je za STA potrdil odvetnik Bratuškove Aleksander Čeferin. Po njegovem "še NPU ne ve", kaj išče pri Bratuškovi in da gre bolj za "predstavo za javnost", kot pa za kaj drugega.

"Kaj pa mislijo, da bodo našli na hišni preiskavi? Morda pismo Junckerja, naj gospa Bratušek ne pozabi dvigniti roke, ko se bo na vladi glasovalo o njej? Zadeva je absurdna in tega smo v naši državi že navajeni. Državi gre slabo in nobene predstave za javnost tega ne bodo spremenile. Vprašanje je le, kdaj bo večina to spoznala," je še poudaril Čeferin v odzivu za STA.

Janković: Neprijetno je, da ti policisti potrkajo na vrata doma

Na preiskave NPU pri nekdanji tesni sodelavki Alenki Bratušek se je odzval tudi predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković : "Sam sem bil deležen hišnih preiskav in, kljub korektnem odnosu preiskovalcev, občutek, ko v zgodnjih jutranjih urah policisti potrkajo na vrata doma, ni prijeten in je obremenjujoč za celo družino."

Izpostavil je še, da so v zadnjem obdobju pa so preiskave NPU vedno bolj nelogične in nerazumljive. Čeprav se je njegova pot z Bratuškovo že pred časom razšla, pravi, da današnja preiskava zaradi samokandidature za evropsko poslanko nima nobenega smisla, še posebej pa ne preiskava na domu, ki bi moral vsakemu predstavljati varno zatočišče. 

Komentarjev 31
  • dragec 06:11 12.marec 2015.

    Kdo je Ana Jug,članica neke sekte????Kranjica, lahko mi ti pojasniš

  • allstarr111 23:34 11.marec 2015.

    aja še to, naj mi bog oprosti, nimes mislu ampak vseen.RAJŠ napičim NJO kt JANEZA to je dejstvopač nismo izdajalci ane :)

  • allstarr111 23:28 11.marec 2015.

    Ni se predlagala SAMA, predlaga je SAMO SEBE, baje je tu keč LOOOL