Slovenija
26 ogledov

Kriminalisti preiskujejo Rdeči križ

Debeli rti%C4%8D, hotel arija Žurnal24 main
Hotel Arija. Rdeči križ je zaradi neštetih napak in nepravilnosti kazensko ovadil nekdanjega nadzornika Alojza Unetiča, ki vse obtožbe zavrača. Kakšna je bila vloga bivšega ministra Miklavčiča?

Da je napak na hotelu Arija, ki ga je gradil Vegrad, zelo veliko, je pred časom priznal tudi generalni sekretar Rdečega križa Slovenije (RKS) Janez Pezelj. Za hotel v mladinskem zdravilišču in letovišču so odšteli 8,4 milijona evrov, pri pregledu pa je komisija RKS za investicijo ugotovila kar 314 napak.

Obtožbe so začele letati v vse smeri, vodstvo RKS se je spravilo nad nekdanjega nadzornika Alojza Unetiča, ta pa vse obtožbe zavrača, češ da je svoje nadrejene ves čas obveščal o poteku projekta.

Po prvotnem terminskem planu bi moral biti hotel Arija dograjen do 17. julija 2009. Do tega datuma je bila tudi veljavna bančna garancija za dobro izvedbo pogodbenih obveznosti, ki smo jo s strani Vegrada prejeli ob uvedbi izvajalca v posel. Navedeno bančno garancijo smo najprej neuspešno poskušali preko izvajalca podaljšati, kar pa nam zaradi njegove nelikvidnosti ni uspelo. Tik pred njenim potekom pa smo jo poskušali tudi unovčiti, a so bili kumulativno potrebni pogoji iz garancije žal neizpolnjeni (t. j. pridobljeno uporabno dovoljenje) ter zato ni bila unovčljiva.
RKS za zurnal24.si

V RKS so nam potrdili, da so zoper njega vložili kazensko prijavo, s katero se zdaj ubadajo ljubljanski kriminalisti. Tiskovni predstavnik PU Ljubljana Vinko Stojnšek nam je dejal: "Lahko potrdimo samo, da vodimo predkazenski postopek glede dela poslovanja organizacije Rdeči križ."

Navedb, da naj bi poleg Unetiča preiskovali tudi, kako je RKS prišel do evropskega denarja (posrednik je bil direktorat za turizem na gospodarskem ministrstvu, ki ga vodi Marjan Hribar), ni želel komentirati.

Pri celotnem projektu gradnje hotela Arija na Debelem rtiču naj bi dobršen del odgovornosti nosil tudi bivši minister za zdravje Borut Miklavčič, ki je RKS vodil ob začetku gradnje. Za glavnega izvajalca so izbrali Vegrad, za nadzornika pa Unetiča.

Izvajalci so večkrat kršili načrte iz projektne dokumentacije, za kar naj bi bil po Unetičevih besedah kriv slabo pripravljen projekt s strani podjetja Aplan.

"Vodstvo je bilo sproti obveščeno o vsem, kar dokazuje tudi elektronska korespondenca, ki jo hranim,"
je za Večer dejal Unetič.

RKS: Bili smo zavedeni
Po številnih zapletih in ugotovljenih nepravilnostih, o katerih smo tudi pisali, so hotel vseeno predali v uporabo – bojda pod pritiskom Miklavčiča. Zanimivo pa je, da RKS ni unovčil razpoložljivih bančnih garancij – skupna vrednost Vegradovih garancij je namreč znašala 1,5 milijona evrov.

Kot so za zurnal24.si dejali v Rdečem križu Slovenije, so po pravnem pregledu omenjene garancije ugotovili, "da sta bili pravna služba RKS in razpisna komisija za izvedbo javnega naročila v primeru te garancije zavedeni, saj pogojev iz garancije kumulativno realno ni bilo mogoče izpolniti".

"Gospod Alojz Unetič vse potrebne dokumentacije ni predal pravočasno. Delno je bila zapisniško predana dne 30.08.2010, vso manjkajočo dokumentacijo pa smo našli sami šele 05.01.2011. Gospod Unetič je vodstvo RKS sicer seznanjal z dogodki v zvezi z gradnjo hotela, vendar ne v pričakovani in popolni vsebini, zato vodstvo ni imelo realnega vpogleda v potek investicije,"
so še zapisali in dodali, da je gradnja hotela Arija sovpadala "z vrhuncem težav Vegrada, interes RKS v tem času pa je bil, da se gradnja zaključi, saj bi bila v primeru prekinitve pogodbe škoda za RKS bistveno večja".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.