Slovenija
17 ogledov

Kriminalisti preiskujejo šefinjo

Kresalova je sinoči preživela drugo interpelacijo in nato odšla slavit v znan lj Žurnal24 main
Katarina Kresal. Preživela drugo interpelacijo in nato z LDS slavila v ljubljanskem lokalu As. Razkrivamo. Kriminalisti od začetka aprila preiskujejo, ali je Kresalova zlorabila položaj.

"Vodimo predkazenski postopek, ki je bil uveden na podlagi anonimne prijave, prejete na začetku tega meseca." Tako razloge za začetek postopka zoper nadrejeno notranjo ministrico Katarino Kresal pojasnjujejo na ljubljanski policijski upravi.

Potrjujejo, da bodo o preiskavi v prihodnjih dneh obvestili tudi tožilstvo. Viri blizu policije razkrivajo, da prijavitelj Kresalovi očita "zlorabo ministrske funkcije, ker naj bi pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) omogočila oškodovanje državnega proračuna".

Ministrom in ministrstvom bi morali vzeti pristojnosti odločanja o nepremičninskih naložbah.
Martin Jakše, nekdanji član računskega sodišča

Prijavitelj naj bi tako predlagal preiskavo o tem, kolikšno denarno razliko med najemnino, ki jo ministrstvo plačuje podjetju Igorja Pogačarja, in mesečnim obrokom lizinga za stavbo urada, ki ga je Pogačarju odmerila banka, najemodajalec s tem poslom zasluži.

Z ministrstva sicer še nismo prejeli odgovora na vprašanje, ali so kriminalisti Kresalovo že zaslišali in kako jim je najem stavbe od domnevnega znanca utemeljila.

Kos 13-krat o Kresalovi
Dve prijavi domnevno koruptivnega poslovanja med ministrstvom in Pogačarjevim podjetjem pa od sredine februarja preiskuje tudi protikorupcijska komisija Draga Kosa.

"Proti ministrici Katarini Kresal osebno smo prejeli pet prijav, proti ministrstvu od začetka njenega ministrovanja pa osem," na Kosovi komisiji pojasnjujejo, kolikokrat so v dobrem letu in pol preiskovali primere, v katere naj bi bila vpletena bodisi Kresalova bodisi ministrstvo za notranje zadeve.

Dvakrat površni
Med včerajšnjim večurnim zagovorom Kresalove pred poslanci zaradi očitkov o domnevnih nezakonitostih, navedenih v interpelaciji opozicije, smo ministrstvo za notranje zadeve zaman prosili tudi za pojasnilo o tem, kdaj je javnost sploh obvestilo, da išče ponudnika za najem poslovnih prostorov.

Poznavalec javnih naročil Martin Jakše namreč opozarja, da bi moralo ministrstvo javno objaviti tako iskanje graditelja objekta med ministrovanjem Dragutina Mateja kot zbiranje ponudb za najem objekta za NPU v času vodenja Kresalove.

"Obe investiciji sta enako površni. Rešitev je ustanovitev agencije za javna naročila, s čimer bi odločitve o naložbah postale bolj strokovne, posameznim ministrstvom pa bi vzeli pristojnosti končnega odločanja o naložbah," sklene Jakše.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.