Slovenija
22 ogledov

Kriminalisti v bolnišnici

Bolnišnica Istockphotos
Zdravstvene storitve naj bi zaračunavali nepravilno.

"Lahko potrdim, da kriminalistična policija Policijske uprave (PU) Murska Sobota že od lanskega poletja obravnava primer v Splošni bolnišnici (SB) Murska Sobota," je za Žurnal24 pojasnil Jože Prša s PU Murska Sobota.

Neuradno smo izvedeli, da naj bi se kriminalisti zakopali v poslovne knjige bolnišnice zaradi suma oškodovanja javnih sredstev. Po navedbah našega vira naj bi bolnišnica zdravstveni zavarovalnici preveč zaračunavala storitve.

Direktor ni imel časa

Več o primeru na policiji niso želeli povedati, saj je zadeva v predkazenskem postopku. Bojan Korošec, prvi mož SB Murska Sobota, nas je odpravil po telefonu: "Danes glede tega ne bom več dajal izjave, ker sem na sestankih. Pokličite me jutri."

Preveč zaračunano

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki ga vodi Samo Fakin, so potrdili, da so v omenjenem zdravstvenem zavodu že konec lanskega leta sprožili izredno revizijo, ki je pokazala nepravilnosti. "Na podlagi kriminalistične preiskave je bil decembra opravljen izredni finančni nadzor. Ugotovili smo nepravilnosti, in sicer da je bila decembra 2011 v 39 od 40 primerov neupravičeno obračunana akutna bolnišnična obravnava po metodologiji skupin primerljivih primerov, saj primeri niso zadostili merilom za sprejem v bolnišnico," je za Žurnal24 pojasnil Damjan Kos z ZZZS.

S tem naj bi bil zavod oškodovan za okoli 27 tisoč evrov, bolnišnici pa bodo poleg tega zneska zaračunali dva tisoč evrov kazni. Na ZZZS so že pri nadzorih leta 2011 ugotovili nepravilnosti. V desetih nadzorih so ugotovili, da je bilo pri beleženju in obračunavanju zdravstvenih storitev za 664 tisoč evrov napačno evidentiranih storitev.

Komentarjev 2
  • dragec 10:24 08.januar 2013.

    Ja Korošec je menda leva opcija LDS in ga je potrebno zamenjati. To je to.

  • mph 23:42 07.januar 2013.

    Me zelo zanima, kdo pa kontroliral ZZZS. Ali, ko ne izplačujejo, zamujajo, ... jih zanimivo nihče ne prijavi.