Slovenija
526 ogledov

Kriminalisti zaslišali Hojsa. To je razlog ...

Aleš Hojs Saša Despot
Minister Aleš Hojs naj bi se po medijskem poročanju okoli poldne zaradi tvita o "svinjah in biserih" zagovarjal pred kriminalisti. Na PU Ljubljana so potrdili le, da kriminalisti na podlagi prijete prijave vodijo predkazenski postopek zaradi suma kaznivega dejanja s področja dejanj zoper čast in dobro ime, ki ga usmerja pristojno tožilstvo.

Hojs je zaslišanje napovedal v torek v kontekstu video soočenja z evropskim poslancem iz vrst LMŠ Klemenom Grošljem na portalu N1. "Očitno policija razume stvari, tako kot gospod Grošelj oziroma stranka LMŠ. Če pa jih ne razume tako, pa dobi usmeritve s strani te stranke, koga je potrebno blatiti, diskreditirati in nazadnje tudi zaslišati," je v oddaji dejal Hojs, ki je odgovornost za to, da bo zaslišan, pripisal nekdanjemu državnemu sekretarju za nacionalno varnost Damirju Črnčecu.

Črnčec mu je danes vrnil s tvitom, v katerem je zapisal, da gre za "poceni spin nesposobneža" in da o tem, kaj on naroča, piše Hojs, ki da je "spolitiziral vrh policije in nezakonito zamenjal šefa NPU, izvaja nadzore s ciljem pritiska na strokovno delo policistov".

Na policijski upravi (PU) Ljubljana podrobnosti zaradi varstva osebnih podatkov in tajnosti predkazenskega postopka, ki poteka, ne morejo pojasnjevati, navedli so le, da ga usmerja pristojno okrožno državno tožilstvo v Ljubljani.

Danes je sicer pričakovati dodaten odziv Hojsa na dogajanje.

Hojs je sicer v tvitu komentiral incident z rumenimi jopiči na protivladnih protestih v Ljubljani z besedami "ne meči biserov med svinje". Na vprašanja o zapisu je pozneje odgovarjal tudi pred tujimi novinarji, ki so v Sloveniji poročali o začetku predsedovanja Svetu Evropske unije. Pojasnjeval je, da ni nobenega posameznika imenoval za prašiča, da pa bi lahko po tem, kar je slišal, nekoga označil za svinjo. In da ta oseba ni na Prešernovem trgu (kjer so bili protesti), ampak "sedi visoko v birokraciji EU".

Novinarji so posumili, da s tem misli podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa, a je Hojs to kasneje zanikal. Ne glede na to pa je izjava dvignila kar nekaj prahu. Predsednik republike Borut Pahor je ocenil, da je bila izjava ministra nevredna položaja, ki ga minister zaseda. Po njegovih besedah bi moral Hojs poiskati način, da se opraviči. V Evropski komisiji so pozneje prejeli pojasnilo predstavnika slovenske administracije o tem, da te izjave niso bile uperjene proti nikomur v Evropski komisiji.

Komentarjev 1
  • sandi76 09:22 26.avgust 2021.

    Vsakič, ko mislim, da je Hojs dosegel dno, me preseneti, On gre še globlje !!