Slovenija
34 ogledov

Kriminalistična preiskava na DUTB

DUTB Anže Petkovšek
Na DUTB so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada okoli 19. ure zaključili s preiskavo, v kateri preiskujejo več oseb zaradi suma zlorabe položaja v povezavi izplačili računov v skupnem znesku približno 2,8 milijona evrov na podlagi svetovalnih pogodb.

V prostorih Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada zaključili s preiskavo zaključili po več kot 11 urah. Zaposleni v tem času niso smeli v prostore slabe banke.

Iz DUTB pa so ob tem že sporočili, da so kriminalistično preiskavo v skladu z napovedmi računskega sodišča pričakovali. Preiskovalci pa pri tem niso pridržali nobenega zaposlenega, prav tako nihče ni bil odpeljan na zaslišanje. "Kriminalisti so pregledali dokumentacijo in poslovne prostore v vseh treh nadstropjih DUTB. Preiskava se je nanašala na poslovanje v letih 2013 in 2014, predvsem je povezana s sklenjenimi pogodbami v tem času," so še navedli na DUTB.

Preiskujejo več oseb, ki naj bi si izplačali 2,8 milijona evrov

Kriminalisti preiskujejo sum zlorabe položaja v povezavi z izplačili računov v skupnem znesku približno 2,8 milijona evrov na podlagi svetovalnih pogodb. Kot so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU), predkazenski postopek poteka zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri opravljanju gospodarske dejavnosti.

Z GPU so še sporočili, da predkazenski postopek poteka zoper več ljudi, ki bi naj kaznivo dejanje storili pri vodenju  gospodarske dejavnosti zato, da bi drugemu pridobili premoženjsko korist, oziroma povzročili premoženjsko škodo. "Pri tem so naklepoma zlorabili svoj položaj in dano zaupanje glede razpolaganja s tujim premoženjem, ker so na podlagi sklenjenih svetovalnih pogodb odredili izplačilo večjega števila računov v skupnem znesku okoli 2,8 milijona evrov," je navedel predstavnik za odnose z javnostmi na GPU, Drago Menegalija in dodal, da osumljenim ni bila odvzeta prostost. 

Predkazenski postopek je NPU začel marca 2015 na podlagi prijave Računskega sodišča RS, preiskovalci pa zbirajo obvestila in dokaze ter izvajajo druge potrebne ukrepe na podlagi usmeritev in navodil Specializiranega državnega tožilstva RS.

slovenija 18.06.13, Lars Nyberg, Torbjorn Mansson, Andrej Sircelj, DUTB, Druzba  | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Preiskava v času menjav

Do preiskave prihaja v času menjav na čelu DUTB. Vlada je namreč nedavno zaradi izgube zaupanja razrešila predsednika upravnega odbora DUTB Larsa Nyberga in iz upravnega odbora odpoklicala Manssona.

Tega je v torek na mestu glavnega izvršnega direktorja začasno zamenjal Imre Balogh, novi predsednik upravnega odbora pa je postal Marko Simoneti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • blueone 23:29 16.oktober 2015.

    a koalicija je pa najboljša? s podjetjem Draga Kosa in NLB na čelu

  • dragec 11:18 16.oktober 2015.

    SLABA BANKA je produkt državnega zbora in opozicije

  • macola 10:12 16.oktober 2015.

    Podpis! Žal jih premalo tako razmišlja, oz. sploh ne razmišlja.....dokaz so volitve!